Jubileum10: 1 az ünnep

A 4. Magyar Shakespeare Bizottság 10 éves fennállását egy kicsit megkésve 2024 április 27-én ünnepeltük. A 4. MSB-t 2013-ban alapítottuk a Magyar Anglisztikai Társaság munkabizottságaként, azaz 2023-ban kellett volna ünnepelnünk a 10 éves évfordulót, ám a 2023-as év túl sűrűnek bizonyult, hiszen a szemeszterek állandó teendői mellett elnökséget váltottunk, illetve rendeztünk egy nagy nemzetközi konferenciát 2023 júliusában, az Európai Shakespeare Kutatók kétévenkénti konferenciáját (ESRA 2023), és ezek a feladatok  egyszerűen elvitték az energiát egy újabb nagyszabású  feladattól. Az új elnökség aztán belevetette magát egy komolyabb ünneplés megszervezésébe immár a Magyartanárok Egyesületével karöltve, de így már csak 2024 áprilisában tudtuk megvalósítani.

Az ünnep, aminek az Örkény Színház adott otthont, három részből állt, és egy teljes délutánt-estét ölelt fel.  Kezdődött egy szimbolikusnak is tekinthető színházi előadással, azaz a Bodó Viktor rendezte Kertész utcai Shaxpeare-mosóval. Az előadás szimbolikus, hiszen számos közeg között teremt kapcsolatot. Az előadás ugyanis Shakespeare, de nagyon modern szövegkönyvvel és formanyelven, a Shakespeare kutatótól a középiskolás diákig mindenki megszólít, megrökönyödést kelt és szórakoztat.

Az előadás után egy rövid szünetet követően egy középiskolásoknak meghirdetett verseny eredményhirdetését tartottuk meg. Magát az eredmények hirdetését rövid köszöntő beszédek előzték meg. Reuss Gabriella, az MSB titkára nyitotta az alkalmat, mint az eredményhirdetés házigazdája, aki elmagyarázta, miért is 4. ez a Shakespeare Bizottság. Utána Mácsai Pál kapott szót, mint házigazdánk, aki biztosította nekünk a helyszínt, aki arról beszélt, hogy a színháznak is megtiszteltetés a magyar Shakespeare-befogadásban részt venni. Mácsai Pált követte Almási Zsolt az MSB jelenlegi elnöke, aki az ünnep közösséget teremtő erejéről beszélt, illetve köszönetet mondott a szervezőknek, és Mácsai Pálnak átadta Fazekas Sándor tagtársunk ajándékát, az újonnan megjelent Shakespeare Szonettek fordítását. A beszédeket az eredményhirdetés követte, amelyet Kiss Attila, a verseny kigondolója vezetett be, majd Schiller Mariann magyartanár elnökségi tagunk gondolatai következtek az értékeléssel kapcsolatban.

Az eredményhirdetésen nemcsak a dobogós művek alkotóit hívtuk a színpadra, hanem minden pályázót. A zsűri tagjai (Závada Péter, Nádasdy Ádám, Schiller Mariann, Kiss Attila és Almási Zsolt) Nádasdy Ádámot kivéve, aki Londonban volt éppen, minden pályaművet egyenként értékeltek, méltattak, és a pályázót a színpadra szólítva adták át a megérdemelt oklevelet. A dobogós pályaművek esetében a fentieken kívül az alkotók két-két könyvet is kaptak ajándékba. Az első helyezett művet pedig, egy animációs videóalkotást a Lear királyról le is vetítettünk. Az eredményhirdetést Nádasdy Ádám videóüzenetével zártuk.

Az eredményhirdetés után egy kis szünetet követően került sor a jubileumot ünneplő pezsgős koccintásra. A koccintáshoz két korábbi elnököt kértünk fel, hogy mondjanak köszöntőt. Először Fabiny Tibor beszélt, aki nemcsak a 4. Shakespeare Bizottság egyik elnöke volt, hanem a 3. Shakespeare Bizottság alapító titkáraként is szolgálta a magyar Shakespeare-befogadás ügyét. Fabiny Tibortól Pikli Natália vette át a szót, aki a 4. Shakespeare Bizottság elnökségi tagja volt az alapítás óta, illetve elnökeként is dolgozott.

A jubileumi ünnep megszervezésért köszönet Reuss Gabriellának, Schiller Mariannak, a versenyért Kiss Atillának és a zsüri tagjainak, a helyszínért Mácsai Pálnak és az Örkény Színháznak

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük