Shakepeare-Hírlevél 2014/5.

KRÓNIKA

 

 SZÍNHÁZ

 Május 2. A velencei kalmár a komáromi Jókai Színházban

Szőcs Artur rendezésében a főbb szerepeket Ollé Erik (Antonio), Szabó Viktor (Bassanio), Fabó Tibor (Shylock) és Bárdos Judit (Portia) játsszák, a zenét Dinnyés Dániel, a zeneszövegeket Hajós András szerezte.

Részletek: http://www.jokai.sk/eloadas360-A-velencei-kalmar.html

 

Május 8. A debreceni Déri Múzeumban Mercs János, a Csokonai Színház művésze rendezett irodalmi estet Shakespeare szonettjeiből.

Miután a Csokonai Színház egész évadon keresztül működtette a „Shakespeare-időgép” felemelő élményeket nyújtó vetítés-sorozatát (a Globe on Screen keretében), az évad záró gesztusaként a Szonettekből és egyéb rövid darabrészletekből építkező irodalmi esttel tisztelgett a drámaíró emléke előtt. Az előadást június 21-én megismétlik.

Részletek: http://csokonaiszinhaz.hu/shakespeare-szonettjei/

 

Május 22. Titus Andronicus a veszprémi Petőfi Színházban

Kéri Kitty rendezésében, Szalma Tamás főszereplésével tartották meg az előadás előbemutatóját májusban, Tandori Dezső fordításának felhasználásával. Shakespeare legkorábbi sokszereplős bosszútragédiáját egy sajátos játéktérben összesen 11 szereplővel adták elő. Az előadás ősztől bérletes rendszerben látható majd.

Részletek: http://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Titus-Andronicus

 

Május 11-12-13. Az igazi Hamlet címmel modern Hamlet-adaptáció a debreceni Csokonai Színházban a szabadkai színház vendégelőadásaként

Az előadás színpadi adaptációját az eredeti Krónika (Gesta Danorum), valamint William Shakespeare drámája alapján Mezei Kinga és Góli Kornélia készítette: a produkció szövege hozzávetőleg 70 százalékban megegyezik a jól ismert drámáéval, viszont a dramaturgia során több dolgot kihagytak belőle, illetve megerősítettek egy olyan szálat, amitől Shakespeare klasszikusa bűnügyi tragikomédiává válhatott Mezei Kinga rendezésében, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában.

Részletek: http://csokonaiszinhaz.hu/az-eredeti-hamlet/

 

Május 22. Az ExperiDance társulat A király nevében című bemutatója (a shakespeare-i Szeget szeggel alapján) a RAM Colosseumban

Schwajda György ötlete alapján Román Sándor koreográfus-rendező és az ExperiDance Produkció Mátyás király udvarába helyezte át a történetet, reneszánsz tánckomédiaként jelenítve meg a shakespeare-i probléma-színművet.

Részletek: http://www.ramcolosseum.hu/events/experidance-produkcio-a-kiraly-neveben-2014-05-22-19-00

 

Május 29. Rómeó és Júlia a Zsámbéki Színházi bázison

A Kaposvári Egyetem harmadéves színművész osztályának rendhagyó Rómeó és Júlia előadásával indult a Zsámbéki Színházi Bázis idei évada május 29-én Rusznyák Gábor formabontó rendezésében. Vizsgaelőadásról lévén szó, a főszerepeket többen játszották, egyes jelenetek többször is szerepeltek a feldolgozásban. .

Részletek:

http://szinhaz.hu/videk/56651-romeok-es-juliak-koltoznek-zsambekra-villaminterju-rusznyak-gaborral

http://www.zsambekinyariszinhaz.hu/index.php?mode=szinhaz&sub=H&cikk_id=9996

 

FILM

 

Május 19. Pécs, Shakespeare-maraton: VI. Henrik 1. rész (BBC, 1983)

Andrew C. Rouse és P. Müller Péter, a pécsi Bölcsészettudományi Kar oktatóinak szervezésében folytatódott Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában a Shakespeare-maraton, melynek keretében 2014-16 között (Shakespeare születésének 450. és halálának 400. évfordulója)  az angol drámaíró minden művének filmváltozatát levetítik, szakmai beszélgetéssel kísérve a filmélményt. A VI. Henrik 1. részének vetítését Andrew C. Rouse, a Pécsi Tudományegyetem docense vezette be az érdeklődőknek.

 

KÖNYV

 

Május 22. Recenzió Robert Nye könyvéről, A néhai Mr. Shakespeare-ről

Baranyi Katalin írt részletes kritikát Robert Nye ál-biográfiájáról (Bényei Tamás fordításában), melyben John Mortimer és Anthony Burgess hasonló tematikájú regényeivel veti össze az áprilisban Magyarországon megjelent művet.

Részletek: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-05-22+09:00:00/robert-nye-a-nehai-mr-shakespeare

 

KONFERENCIA

 

Május 8-9. „Varázslatod örök csodánk: Shakespeare” címmel konferencia a Nyíregyházi Főiskolán

Kiss Zsuzsánna szervezésében tartottak sikeres konferenciát Nyíregyházán, melyen a Shakespeare-rel foglalkozó magyar kutatók több nemzedéke is szerepelt. A konferencián szereplők névsora (az előadások pontos címe megtalálható a mellékelt linken): Aszalós Éva, Szerencsi Katalin, Gellért Marcell, Dukkon Ágnes, Brutovszky Gabriella, Kiss Zsuzsánna, Ferencziné Ács Ildikó, Szabados Ágnes, Ujszászi Zsuzsanna, Péterfy Orsolya Laura, Kissné Mogyorósi Pálma, Ajtay-Horváth Magda, Varga Zsófia, Horváth Csaba, Karádi Zsolt, Gombkötő Beáta, Lévai Ruth Karin.

Részletek: http://www.nyf.hu/shakespeare-konferencia

 

ELŐZETES

 

FILM

 

Június 2-3. Pécs, Shakespeare-maraton

A Shakespeare-maraton soron következő vetítései június 2-án és 3-án kerülnek sorra, amikor a VI. Henrik 2. és 3. részét láthatják az érdeklődők. Mindkét napon a vetítéseket bevezeti: Földváry Kinga (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) magyarul, mindkét napon a film angol nyelvű, angol feliratozással.

 

SZÍNHÁZ

 

Június 20-22. Shakespeare-fesztivál a Margitszigeten

Családi programok, színházi előadások, reneszánsz zenék, színháztörténeti kiállítások, a londoni GLOBE Színház Hamlet-vendégjátéka, megzenésített versek, világzene és jazz, Múzeumok Éjszakája, rendkívüli – csak ezen a hétvégén látogatható – kiállítások, Shakespeare kortárs köntösben: öltözéktervezési pályázat, Szentivánéji Slam Komédia bemutató, MOME jelmeztervek. Továbbá vásári hangulat, színházi hajójárat, kosztümös múltidézés, gasztronómiai meglepetések és gyerekjátszók várják a közönséget három napon át Szent Iván éjszakájának hétvégéjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Víztoronynál.

Részletek:

http://www.szabadter.hu/hirek/item/1717-shakespeare-fesztiv%C3%A1l-a-margitszigeten.html#.U4xr23aode4

 

Július 3-13. X. Gyulai Shakespeare Fesztivál

Ebben az évben jubilál a Shakespeare Fesztivál. A nagy drámaíró születésének 450. évfordulóján július 3. és 13. között rendezik meg a X. Shakespeare Fesztivált Gyulán, amelyre most is a legjobb hazai és külföldi produkciókat hívják meg. Lesznek színházi előadások, zene, film, konferencia és gasztronómia is.Az új bemutató a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában valósul meg a várszínpadon, ahol Shakespeare legnépszerűbb darabját, a Szentivánéji álom című vígjátékot mutatják be neves színészek közreműködésével, egy nemzetközi hírnevet szerzett, fiatal grúz rendező:David Doiashvili színpadra állításában. A jubileumi fesztivál egyik kiemelt előadása a Shakespeare’s Globe színház vendégjátéka Londonból. A népszerű társulat Gyulán a Sok hűhó semmiért című komédiát játssza el Max Webster rendezésében. A világhírű belga rendező Luk Perceval állította színpadra a Macbethet a szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színházban, amely szintén látható lesz Gyulán.  Megnézhetik a fesztiválon többek között a Lear királyt Cserhalmi György főszereplésével, a Macbeth előadást a Szabadkai Népszínház előadásában és a Macbeth/Anatómia című előadást a Maladype Színház vendégjátékában. Vendégünk lesz ismét a kiváló belga jazz énekesnő CarollVanwelden, aki Shakespeare szonettjeit zenésítette meg. Fellép egy nagyszerű chilei társulat, akik az Othellót mutatják be. Most először szervezik meg a fesztivál kísérőrendezvényét, a ShakespeareFringeFesztivált, ahol utcaszínházi előadásokat, zenés produkciókat láthat a vár előtti téren a nagyérdeműpublikum.Június 19-én a budapesti Shakespeare-szobor előtt flashmob is népszerűsíti majd a rendezvényt, itt lehet találkozni a fesztivál szervezőivel is.

Info: www.shakespearefesztival.hu
Július 11. Kőszegi Várszínház Nyári Fesztiváljának bemutatója: Vízkereszt

A várszínház saját nagybemutatójának rendezője a Kőszegre immár sokakkal együtt hazajáró Znamenák István. Ezúttal Shakespeare-vígjáték kerül színre, Nádasdy Ádám újrafordításában Vízkereszt, vagy bánom is én címmel mások mellett Kálid Artúrral, Trokán Nórával, Hámori Gabriellával és Epres Attilával.

 

A Miskolci Nemzeti Színház IV. Henrik aktualizált előadásának bemutatójára készül októberben. A következő színházi évadban kilenc Shakespeare-drámát „fogadnak örökbe” a színház alkotói, amelyek köré vetítésekkel, meghívott előadásokkal, miskolci képzőművészek tárlataival, magyar műfordítók meghívásával és miskolci partneriskolákkal közös diákszínjátszó eseményekkel egész évados programsorozatot szerveznek, hangzott el a május 15-ei sajtótájékoztatón Kiss Csaba igazgatótól.

 

A szombathelyi Weöres Sándor Színház jövő évadra vonatkozó terveiben két Shakespeare-bemutató szerepel Jordán Tamás igazgató tájékoztatása szerint. Bérleten kívül mutatják majd be Shakespeare Hamletjét Czukor Balázs sajátos értelmezésében kevés szereplővel, majd ugyancsak Shakespeare A makrancos hölgy című komédiáját láthatja a közönség Alföldi Róbert rendezésében.

 

A tatabányai Jászai Mari Színház jövő évadának egyik bemutatója Shakespeare Vízkeresztje lesz, jelentette be Crespo Rodrigo igazgató.

 

KONFERENCIA

 

Július 3-6. a Brit Shakespeare Társaság konferenciája (Shakespeare: Text, Power, Authority), University of Stirling (UK)

A Brit Shakespeare Társaság 6. konferenciáján két magyar előadó is képviseli majd a magyar Shakespeare-kutatókat: Minier Márta és Bernáth András.

Részletek: http://shakespeare.stir.ac.uk/programme/


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük