Shakespeare-Hírlevél 2013/5

A Magyar Shakespeare Bizottság hírlevele

Szerkeszti Pikli Natália

2013. december

KRÓNIKA

 November 28. Pozsony, Shakespeare-konferencia két magyar résztvevővel

A Pozsonyi Előadóművészeti Akadémia Színháztudományi Fakultásának szervezésében rendezett „Chronicles of the Time: Shakespeare in Central Europe” című konferencián két magyar Shakespeare-kutató is előadást tartott: Minier Márta („Hamlet productions from post-1989 Hungary”) és Reuss Gabriella („Singing Stage Hands and a Wind Machine: (Theatrical) Illusions in Contemporary Budapest”).

 December 13. a Magyar Shakespeare Bizottság nyilvános összejövetelt tartott „Beszélgessünk egy Shakespeare-kiadásról” címmel. Vendégünk Borbás Mária volt, aki évtizedeken át gondozta a magyar Shakespeare-összkiadásokat.

Részletek: https://www.facebook.com/events/186218888248840/?ref_newsfeed_story_type=regular

 A Magyar Shakespeare Bizottság decemberi elnökségi ülésén a 2014-es jubileumi Shakespeare-év, a drámaíró születésének 450. évfordulójának megünneplésére több tervet is felvázolt, melyek pontos helyéről, idejéről és formájáról értesítjük majd a hírlevél olvasóit. Kedvcsinálóként egy programot emelnénk ki: 2014. április 23-án n „Shakespeare 450” címmel ünnepi műsort szervez a Magyar Shakespeare Bizottság, ahol a tervek szerint Dávidházi Péter beszéde után az Erkel Ferenc Vegyeskar is fellép Shakespeare-korabeli dalokkal.

SZÍNHÁZ

 

HAMLET – December 8. Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház

Bocsárdi László rendezésében, a Gyulai Várszínház és a Tamási Áron Színház együttes produkciója, melyet 2013. július 5-én mutattak be először a Gyulai Shakespeare Fesztiválon. Részletek:

http://szinhaz.hu/hatarontul/54592-hamlet-bemutatora-keszul-a-sepsiszentgyorgyi-szinhaz

http://www.tamasitheatre.ro/hu/1.html?cikk_id=9433

 

FILM

 A MAKRANCOS HÖLGY – December 27. Globe on Screen: Uránia Nemzeti Filmszínház: Brit színházi klasszikusok

Toby Frow rendezésében mutatta be a Globe Theatre Shakespeare e korai komédiáját, melyet az Urániában Nádasdy Ádám magyar fordításának felhasználásával vetítettek le.

Részletek: http://www.urania-nf.hu/archivum/shakespeare-a-makrancos-holgy

 

KÖNYV

 Darvay Nagy Adrienne színháztörténész Hamlet-trilógiájának III. kötete megjelent decemberben: Szereptudásra vagy rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen (Nagyvárad, Europrint Kiadó, 2013) az elismert rendezőről és Shakespeare-színészről. A tervezett budapesti könyvbemutató időpontjáról és helyszínéről írunk majd a hírlevélben.

A trilógia I. kötete 2006-ban jelent meg (A kor foglalatjai – Hamlet az ezredfordulón, Holnap Kiadó). A II. kötetet (Ki vagy? – Hamlet a Claudiusok korában, 2013, Nagyvárad, Riport Kiadó) szeptemberben mutatták be a budapesti Örkény István könyvesboltban. Ebben a kötetben az elmúlt két évtized kiemelkedő és híressé vált Hamlet-előadásairól ír a szerző, többek közt Jurij Butuszov, Trevor Nunn, Jan Klata, Miroslav Krobot, Sulayman Al-Bassam, Robert Sturua és egyéb észt, lett, litván, lengyel, német rendezők értelmezésében, de több fejezet szól a legfrissebb magyar Hamlet-feldolgozásokról is: Schilling Árpád, Alföldi Róbert és Bocsárdi László rendezéseiről. Emellett ír a craiovai Shakespeare-fesztiválról, és egyéb Hamlet-adaptációkat is elemez a szerző, Darvay Nagy Adrienn.

ELŐZETES:

SZÍNHÁZ

VÍZKERESZT – Január 10. a Pesti Színházban

A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Vígszínház koprodukciójaként, Radnóti Miklós és Rónay György fordításának felhasználásával mutatják be januárban a Vízkeresztet Marton László rendezésében. Az előadást létrehozták: Csapó Attila, Vecsei Miklós, Janka Barnabás, Tóth János, Zoltán Áron, Tóth András, ifj. Vidnyánszky Attila, Zsigmond Emőke, Mészáros Blanka, Radnóti Zsuzsa, Deres Péter.

Részletek: http://vigszinhaz.hu/szindarab/263+v%C3%ADzkereszt+vagy+amit+akartok/

SZENTIVÁNÉJI ÁLOM – Januárban bemutató lesz a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban

A próbák december 10-én kezdődtek el, a bemutatóra január végén kerül sor. A színrevitel a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Figura Stúdió Színház együttműködése keretében, Balogh Attila rendezésével jön létre.

Részletek: http://szinhaz.hu/hatarontul/54701-berletet-hirdet-a-figura-studio-szinhaz

OTHELLO – Január 24. bemutató a Szegedi Nemzeti Színházban

Shakespeare Othellóját 1928 óta nem mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban. Most Bodolay Géza rendezésében született meg az előadás, amelynek szövegkönyvét több fordításból, főként Szász Károly 19. századi fordítására alapozva állította össze maga a rendező. Othellóként Kárász Zénót, Jágó szerepében pedig Pataki Ferencet láthatja a közönség.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/54772-hamupipoke-es-othello-a-szegedi-szinhaz-januari-musoran

http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/william-shakespeare-othello

AHOGY TETSZIK – Február 14. a Nemzeti Színházban

A világhírű Silviu Purcărete rendezésében, Szabó Lőrinc fordításának felhasználásával mutatja be a Nemzeti Színház februárban Shakespeare komédiáját. Az előadás érdekessége, hogy a nemek cseréjével játszó főhősnőt, Rosalindát Trill Zsolt, míg a melankolikus Jacques-ot Udvaros Dorottya játssza. Izgalmas színházi megoldásokkal teli, igen érdekes előadásnak nézünk elébe!

Részletek: http://www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok&list=actual&performance=239

RÓMEÓ ÉS JÚLIA – Március 14. a Magyar Színházban

A Magyar Színház a Romeo és Júliát Mészöly Dezső fordításában mutatja be majd a Sinkovits teremben. Az előadás próbái február 3-án kezdődnek, a szereplők: Őze Áron, Csernus Mariann, Lovass Rozi, Horváth Illés, Gula Péter, Rancsó Dezső, Auksz Éva, Balsai Móni, Szatmári Attila, Bede Fazekas Szabolcs, Tóth Sándor, Takács Géza, Gémes Antos.

Az előadás rendezője Nagy Péter, aki Hamlet-alakításáért a 2010-es POSZT díjazottja volt.

Részletek:

http://www.magyarszinhaz.hu/component/content/article/6-tervezett-bemutatok/40387-romeo-es-julia

 

HAMLET Március 15. bemutató az Örkény Színházban

Bagossy László rendezésében, Nádasdy Ádám fordításában és Polgár Csaba főszereplésével készül az Örkény Színház egy Hamlet-bemutatóra.

 

A X. Shakespeare Fesztivál időpontjáról is döntés született: 2014. július 3-13. között rendezik meg a nemzetközi hírű és rangú fesztivált Gyulán, melynek során nemcsak kiváló itthoni és külföldi előadásokat láthatunk majd, hanem a tervek szerint egy nemzetközi Shakespeare-konferencia is várható.

 

PUBLIKÁCIÓS és KONFERENCIA-FELHÍVÁSOK:

2014. március 8-9. „International Shakespeare: Translation, Adaptation, and Performance”, University of Massachussets, Amherst – fordítási és adaptációs konferencia

Paper proposals are welcome on a number of topics: case studies of translation, production, imitation or reception of Shakespeare worldwide, as well as on the impact of these phenomena on the interpretation of Shakespeare’s texts. The conference can integrate theories of identity, political perspectives, translation, readership, reception and censorship. Please submit 250-500 word abstracts to Marie Roche (rochemarie23@gmail.com) and/or Edwin Gentzler (gentzler@complit.umass.edu) by Jan.15, 2014.

https://www.facebook.com/internationalshakespeareconference.

 

2014. május 8-9. „Varázslatod örök csodánk”: Shakespeare-konferencia Nyíregyházán

A Nyíregyházi Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Shakespeare 450-ik születésnapjának alkalmából párbeszédet és eszmecserét kezdeményez a Shakespeare-kutatás különböző területei és más tudományágak között. Ahogy azt John Milton írja idézett versében, Shakespeare legdicsőbb emlékművét műveinek mindenkori befogadói, a Shakespeare-t olvasó, néző, szerető közönség alkotja. Várunk tehát minden előadót, akinek kutatása, illetve filológiai, befogadástörténeti, hermeneutikai, történelmi, fordítói vagy fordításkritikai, színházi, társművészetekkel foglalkozó, vagy bármilyen egyéb természetű munkája kapcsolódik Shakespeare-hez. A konferencia nyelve angol és magyar lesz. A jelentkezés ingyenes, szállást biztosítunk. Jelentkezési határidő, az előadások rövid kivonatával (150 szó): 2014. február 5. További részletekért írjon az alábbi email-címek egyikére:

drkisszs@t-online.hu / kiss.zsuzsanna@nyf.hu

Kiss Zsuzsánna, CSc

Nyíregyházi Főiskola, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

2014. május 14-16. Spanyolországi Shakespeare-konferencia felhívása

25th SEDERI International Conference: Selves & Communities: Identities & Representation
in Early Modern England, Universidad de Oviedo, Oviedo, 14-16 May 2014
The Organising Committee of the 25th SEDERI International Conference and the Spanish
and Portuguese Association for English Renaissance Studies welcomes proposals for 20-
minute papers on topics related to the main conference theme and any other aspect of Early
Modern culture. Please notice that English is the official language of the conference.
20-minute papers are welcome on the following topics:
• Mapping selves and identities: cities, topographies, and geographies
•Shaping identities. Science and enquiry / sport and the body
•Religious and reformed identities
•The construction of national identities
•New World selfhood and otherness
•Racialist designs of identity
•Editing identities: book history and textual culture
•Translation and intercultural exchange
•Performing identities
•Premodern gender: tales of sexuality and feeling
•Any other topic on early modern literature, language and culture
Please submit your proposal by e-mail before 24 January 2014 to sederi25@uniovi.es.
Please send your submission in plain text in the body of your e-mail and as an attachment (.doc, .docx, RTF).
2014. június 11-12. Shakespeare-komédiák konferencia Londonban

Adapting, Performing and Reviewing Shakespearean Comedy in a European Context. Interdisciplinary Symposium at the Institute of Modern Languages Research (IMLR), London, Thursday 12 and Friday 13 June 2014

The event concentrates on the text, performance, and reviewing of Shakespeare’s comedies in a European context. We invite proposals for 15-minute papers and provocations that will contribute to and spark focused panel discussions. We also welcome proposals for performances and workshops focusing on the practical exploration of the interrelationship between humour, Shakespearean text and adaptation, performance and reviewing.

Please send 200-word abstracts with a 50-word biography by 15th February 2014 to the following address:

shakespeare.comedy.2014@gmail.com

 

2015. január 8-11. Vancouver, Kanada. MLA-konferencia magyar szekciója: Shakespeare in Hungary (Márkus Zoltán szervezésében)

As the incoming chair of the Hungarian Discussion Group of the MLA ( http://www.mla.org/about ), I would like to invite you to consider offering a paper on the topic of “Shakespeare in Hungary” at the 2015 MLA Conference in Vancouver, Canada. The conference will take place January 8-11, 2015. The Executive Committee of the Hungarian Discussion Group will be meeting next month to decide on the sessions it will sponsor for the MLA Conference in 2015. My message is a preliminary inquiry to see who would be interested in taking part in a conference session on “Shakespeare in Hungary” in Vancouver. An MLA conference session is normally 75 minutes long and comprises three presentations of max. 20 minutes and a question-and-answer session of 15 minutes. Sometimes, four shorter presentations are squeezed into one session. In another possible session format, a senior colleague responds briefly (5-10 minutes) to the presentations. Please find here the programs of the two Hungarian sessions at the 2014 MLA conference in Chicago:

1/ World Travelers: Travel Writing in Hungary and Beyond: https://www.mla.org/program_details?prog_id=107&year=2014

2/ Hungarian Film at Home and Abroad: https://www.mla.org/program_details?prog_id=467&year=2014

If you are interested in presenting a paper in a session on “Shakespeare in Hungary” in Vancouver in 2015, please send me a brief email message to the following address: zomarkus@vassar.edu . Unfortunately, neither the MLA nor the Hungarian Discussion Group can offer any financial support for participating in the conference. Only members of the MLA can take part in the work of a session, but we might be able to have the membership fees waived for a couple of participants.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük