Shakespeare-Hírlevél 2014/1

A Magyar Shakespeare Bizottság hírlevele
Szerkeszti Pikli Natália
2014. január

KRÓNIKA

SZÍNHÁZ

Január 10. Vízkereszt a Pesti Színházban
A Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciójában mutatták be nagy sikerrel Marton László rendezését: a klasszikus Radnóti Miklós-Rónay György fordítás felhasználásával modern és kortárs előadás született.
Részletek: http://szinhaz.hu/budapest/54907-vizkereszt-vagy-amit-akartok-a-marton-osztaly-a-pesti-szinhazban

Január 25. Szentivánéji álom a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban
Az előadás Balogh Attila rendezésében rendhagyó kísérlet, mely a zene és a színészi játék elegyítésével keresi azt a színházi nyelvet, melyen Shakespeare darabja a mai kor közönsége számára is érvényesen tud megszólalni. Ennek a kísérletnek kulcsfontosságú szereplője a produkcióban részt vevő három zenész: Marian Cîtu sound-designer, Kelemen István hegedűs és Csibi Szabolcs népzenész. A Benedek Zsolt dramaturg fordításában és átdolgozásában színre vitt szöveg Shakespeare darabjának mágikusságát keresi: azt a nyelvet, mely külön-külön sajátja szerelmeseknek, mesterembereknek és az erdő tündéreinek, és amibe újra meg újra bekapcsolódhat az a hangzásvilág, melyet élő és elektronikusan generált hangok hoznak létre. További előadások: február 11.,12., 22., 23.
Részletek:http://szinhaz.hu/hatarontul/55176-a-szentivaneji-almot-mutatta-be-a-figura-szinhaz

Január 24. Othello a Szegedi Nemzeti Színházban
Bodolay Géza rendezésében és Kárász Zénő főszereplésével mutatták be az Othellót Szegeden, Händel és a Tiger Lilles zenéjének felhasználásával. Az előadás szövegét a rendező a 19. századi Szász Károly-féle fordítás alapján állította össze.
Részletek: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/node/10850

Január 31.-február 4. A békéscsabai Jókai Színház Lear királya turnéra indul
A Chris Rolls által rendezett előadást Békéscsaba után előadják Prágában és Zittauban is, a 3LänderSpiel fesztiválon. Az előadást műsorára tűzte a Duna TV is január 7-én.
Részletek: http://jokaiszinhaz.hu/

FILM
Január 6. Vízkereszt az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán: Globe on Screen
A csupa férfiból álló, több díjat elnyert Mark Rylance és Stephen Fry vezette Original Practices által rendezett produkció korhű díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel idézte meg az 1601-es globe-beli előadást Tim Carroll rendezésében. Az előadást Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával mutatták be.
Részletek: http://hd.urania-nf.hu/?p=1906#more-1906

Január 20. Elindult Pécsen a Shakespeare-sorozat a Titus Andronicus 1995-ös gyulai előadásának felvételével
Az ingyenes vetítéseket a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Kara, továbbá a Művészetek és Irodalom Háza által szervezett Shakespeare Filmklub Maraton programsorozat keretében, havonta egy hétfőn, 18 órától tartják a művészetek házában. A sorozatban bemutatott alkotások „törzsanyagát” a BBC Shakespeare-filmjei adják, emellett azonban műsorra tűznek filmfeldolgozásokat, magyar vagy angol színházi előadásokat is. 2014-2016 között a drámaíró összes drámájának filmfeldolgozását műsorra tűzik a művek keletkezésének időrendjében, és minden film előtt egy-egy szakember tart rövid bevezetőt a műsorra tűzött drámáról, annak film- vagy színpadi változatáról. Az első vetítést megelőzően P. Müller Péter professzor, a bölcsészettudományi kar dékánhelyettese szólal fel, a későbbi előadók között lesz Takács Ferenc, az ELTE tanára, Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója, és több pécsi oktató is.
Részletek: http://szinhaz.hu/videk/55052-shakespeare-osszes-dramajabol-tartanak-vetitest-pecsett

Január 30. és 31. Coriolanus az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán: National Theatre Live
Josie Rourke, a Donmar Warehouse művészeti igazgatójának vezetésével és rendezésében jött létre ez az előadás, melynek főbb szerepeiben Tom Hiddlestont és Mark Gatisst láthattuk. A szokatlan színházi térben, egy Covent Garden-beli hajdani raktárházban játszódó előadás sikerrel emelte ki az egyébként kevésbé népszerű dráma tragikusan emberi vonásait.
Részletek: http://hd.urania-nf.hu/?p=1971#more-1971

KÖNYV
Január 14-én érkezett a hír Shakespeare műveinek újraírásáról
Jo Nesbø, a skandináv krimiirodalom kiemelkedő alakját a Penguin Random House nemzetközi kiadóvállalat Hogarth Shakespeare elnevezésű projektje kérte fel a Macbeth feldolgozására. Nesbo illusztris alkotótársakhoz csatlakozik: Margaret Atwood A vihar, Howard Jacobson A velencei kalmár, Jeanette Winterson pedig a Téli rege újraírásán dolgozik. A Hogarth Shakespeare projekt 2016-ban, Shakespeare halálának 400. évfordulójára tervezi megjelentetni a brit drámaíró művei nyomán készülő új könyveket.

ELŐZETES:

SZÍNHÁZ

AHOGY TETSZIK – Február 14. a Nemzeti Színházban
A világhírű Silviu Purcărete rendezésében, Szabó Lőrinc fordításának felhasználásával mutatja be a Nemzeti Színház februárban Shakespeare komédiáját. Az előadás érdekessége, hogy a nemek cseréjével játszó főhősnőt, Rosalindát Trill Zsolt, míg a melankolikus Jacques-ot Udvaros Dorottya játssza. Izgalmas színházi megoldásokkal teli, igen érdekes előadásnak nézünk elébe!
Részletek: http://www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok&list=actual&performance=239

ROMEO ÉS JÚLIA – Március 14. a Magyar Színházban
A Magyar Színház a Romeo és Júliát Mészöly Dezső fordításában mutatja be majd a Sinkovits teremben. Az előadás próbái február 3-án kezdődnek, a szereplők: Őze Áron, Csernus Mariann, Lovass Rozi, Horváth Illés, Gula Péter, Rancsó Dezső, Auksz Éva, Balsai Móni, Szatmári Attila, Bede Fazekas Szabolcs, Tóth Sándor, Takács Géza, Gémes Antos.
Az előadás rendezője Nagy Péter, aki Hamlet-alakításáért a 2010-es POSZT díjazottja volt.
Részletek:
http://www.magyarszinhaz.hu/component/content/article/6-tervezett-bemutatok/40387-romeo-es-julia

HAMLET Március 15. bemutató az Örkény Színházban
Bagossy László rendezésében, Nádasdy Ádám fordításában és Polgár Csaba főszereplésével készül az Örkény Színház egy Hamlet-bemutatóra.

X. Gyulai Shakespeare Fesztivál: 2014. július 3-13. között rendezik meg a nemzetközi hírű és rangú fesztivált Gyulán, melynek során nemcsak kiváló itthoni és külföldi előadásokat láthatunk majd, hanem egy nemzetközi Shakespeare-konferenciára is sor kerül: Is Shakespeare Still Our Contemporary? címmel július 11-12-én.

Shakespeare születésének 450. évfordulójára tervezett programok:
A pécsi Shakespeare-filmvetítésekhez kapcsolódóan a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület idén április 24-én Shakespeare és a reneszánsz címmel dal- és táncestet, június 23. és 27. között nemzetközi konferenciát szervez. Utóbbi egyik fő témája a dal, ballada Shakespeare műveiben.

KONFERENCIAFELHÍVÁS

2014. Július 11-12. Gyula: KORTÁRSUNK MÉG SHAKESPEARE? konferencia

A GYULAI SHAKESPEARE FESZTIVÁL, a MAGYAR ANGLISZTIKAI TÁRSASÁG és a MAGYAR SHAKESPEARE BIZOTTSÁG valamint a KULTURÁLIS IKONOLÓGIA ÉS SZEMIOGRÁFIA KUTATÓCSOPORT (Szegedi Tudományegyetem)
a költő születésének 450. évfordulóját ünneplendő konferenciát szervez 2014. július 11-12-én Gyulán, a fesztivál egy előadásához kapcsolódóan. A konferenciára 20 perces magyar és angol nyelvű előadásjavaslatokat várunk „KORTÁRSUNK MÉG SHAKESPEARE?” témakörben, melyek színház- és film-központú megközelítéssel keressék a választ a fenti kérdésre.
Meghívott plenáris előadók:
MARIA SHEVTSOVA (London), HOLGER KLEIN (Salzburg), JERZY LIMON (Gdansk)
Részvételi díj magyaroknak: HUF 3500.
A konferencia egy fogadást és a fesztivál július 11-i Shakespeare-előadására tiszteletjegyeket
biztosít. Kedvezményes szállásfoglalás ugyancsak lehetséges lesz.
Jelentkezni lehet a következő címen 2014. április 1-ig: Sh450 <geszonyi@freemail.hu>.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük