Shakespeare-hírlevél 2014/2.

A Magyar Shakespeare Bizottság hírlevele

Szerkeszti Pikli Natália

2014. február

KRÓNIKA

 

SZÍNHÁZ

 

Február 4-9. Miskolc, Színművészeti Egyetemek Fesztiválja

Február 4. és 9. között másodszorra rendezte meg a Miskolci Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Színművészeti Egyetemek Miskolcon (miskolci SZEM) fesztivált, ahol öt külföldi és négy magyar produkciót láthatott a közönség, köztük két Shakespeare-előadást is. A fesztivál társszervezője a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem volt, ahonnan a negyedéves színészosztály a Hamletet (rendezte: Zsótér Sándor) adta elő, míg a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának a harmadéves színészosztálya Rómeó és Júlia című vizsgaelőadását mutatta be (rendezte: Rusznyák Gábor).

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/54986-szem-ujra-megrendezik-a-szinmuveszeti-egyetemek-fesztivaljat-miskolcon

http://miskolciszem.hu/

Sándor Zita kritikája a fesztiválról: http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4903/miskolci-szem-miskolci-nemzeti-szinhaz/

Február 14. Nemzeti Színház, Budapest. Ahogy tetszik

A neves román művész, Silviu Purcărete rendezésében mutatták be február 14-én Shakespeare vígjátékát Jánosházy György fordításában, Trill Zsolt főszereplésével. Az előadásban – az Udvaros Dorottya által alakított Jacques kivételével – minden szerepet férfiak alakítanak. A színház honlapján izgalmas interjúk olvashatók a rendezővel illetve Udvaros Dorottyával.

Részletek: http://www.nemzetiszinhaz.hu/page.php?item=1

http://szinhaz.hu/budapest/55386-ahogy-tetszik-purcrete-3-magyarorszagi-bemutatoja-a-nemzetiben

Sztrókay András kritikája a darabról:

http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36954:sztrokay-andras-varazskaosz&catid=13:szinhazonline&Itemid=23

Február 14. Hamlet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban

Shakespeare Hamletjét Bocsárdi László rendezésében, a szentgyörgyi színház társulatának tolmácsolásában láthatták az érdeklődők. A főszerepet Mátray László alakította. Az előadás a Tamási Áron Színház és a Gyulai Várszínház együttműködésében született, és február 14-én este 7 órától került műsorra a színház Nagytermében. A gyulai-sepsziszentgyörgyi  Hamlet előadást öt díjra terjesztették fel az UNITER (román színházi szövetség) március 3-i ülésén, a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb férfi főszereplő (Mátray László), a legjobb férfi mellékszereplő (Pálffy Tibor) és a legjobb díszlet díjára javasolva.

Részletek: http://szinhaz.hu/hatarontul/55359-balint-napi-hamlet-sepsiszentgyorgyon

 

Február 21. Debrecen, Főnix Csarnok: Romeo és Júlia musical

Rendhagyó előadással ünnepelte a Budapesti Operettszínház, hogy 10 éve játsszák nagy sikerrel Gérard Presgurvic musicaljét, a Romeo és Júliát. A darabot az elmúlt évtizedben több vidéki városban, többek közt Debrecenben is előadták. Február 22-én, több mint 8 év után ismét látható volt a Főnix Csarnokban.

Részletek: http://szinhaz.hu/musical/55227-8-ev-utan-ismet-debrecenben-a-jubilalo-romeo-es-julia

 

Február 21. Sommernachtstraum (Szentivánéji álom) a szekszárdi Magyarországi Német Színházban (DBU)

A Deutsche Bühne Ungarn (DBU) február 21én magyar szinkrontolmácsolással mutatta be az Ein Sommernachtstraum című német nyelvű előadást Florin Gabriel Ionescu rendezésében. Az előadás August Wilhelm Schlegel klasszikus német fordításán alapul, amelyen azonban az angol szöveggel és a legismertebb magyar fordításokkal összevetve fontos változásokat hajtottak végre. A darabban több, a kilenctagú társulathoz a 2013-as évadban érkezett német színész is színpadra lépett: Lysandert Raphael Köb, Theseust és Oberont Michael Kehr, Hermiát Caroline Schneider, Titaniát és Hippolytát Christine Heller alakítja, Demetrius szerepében Horgász Dezsőt láthatják.

Részletek: http://www.dbu.hu/aktualis?locale=hu_HU

FILM

Február 2. V. Henrik/Globe on Screen a debreceni Csokonai Színházban

Február 2-án 17 órától az V. Henrik előadásának felvételét láthatták az érdeklődők a Csokonai Színház Shakespeare-időgép sorozatában. A felvétel 2012-ben készült a londoni Globe színházban.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/55172-v-henrik-a-globe-szinhaz-eloadasat-vetitik-a-csokonai-szinhazban

Február 27. A makrancos hölgy/Globe on Screen, Uránia Nemzeti Filmszínház

Shakespeare jól ismert komédiáját Toby Frow rendezésében, a londoni Globe Színház előadásának felvételéről láthatta a közönség. A feliratok Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával készültek. Főbb szereplők: Tom Anderson, David Beames, Jamie Beamish, Michael Bertenshaw, Simon Paisley Day.

Részletek:

http://www.urania-nf.hu/shakespeares-globe-szinhaz-2013-14-evad/shakespeare-a-makrancos-holgy

 

FOLYÓIRAT

A New Theatre Quarterly Vol. 29. Issue 4. (2013. novemberi) számában megjelent a X. Gyulai Shakespeare Fesztiválról szóló cikk Maria Shevtsova tollából. Ennek magyar fordítását olvashatjuk a fesztivál honlapján Kapi Szabó Zsófia magyarításában:

http://www.shakespearefesztival.hu/rolunk-irtak-kritikak/maria-shevtsova-shakespeare-nyaron-kritikaja/

SHAKESPEARE-EMLÉKÉV RENDEZVÉNYEI

 

Szeged, Regionális Összművészeti Központ (REÖK) – februári rendezvények a Shakespeare-emlékév kapcsán

Február 13-án a W.H. zenekar kortárs formában megzenésített szonetteket adott elő a szegedi REÖK Palotában. A többek közt az Irie Maffia együttesből ismert Sena Dagadu énekesnővel színre lépő csapat vendégeket is hozott magával a különleges alkalomra, Akkezdet Phiaival, Závada Péterrel és Süveg Márkkal, a hazai hip-hop és slam poetry kiemelkedő képviselőivel adták elő a Shakespeare-műveket. Február 28-án a Thália Színház és a Füge Produkció közös előadását, a „Láthatóságiak – Kis Szentivánéji Zene” című darabot láthatták a REÖK nézői. A rendezvénysorozat keretében szonett-felolvasásokat tartottak civilek részvételével és népszerű művészekkel, és a farsangi időszak környékén egy nagyszabású Rómeó és Júlia álarcosbálra került sor, amellyel a fiatalabb közönséget kívánták megszólítani. Március 4-én 18 órakor pedig Spiró György, a Kossuth-díjas író, irodalomtörténész az Erzsébet-kori színházról mesél majd az érdeklődőknek a Shakespeare-hetekbe illeszkedő ingyenes program keretében.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/55017-shakespeare-hetek-kovetkeznek-a-reok-ben

 

Plakát- és szonettpályázat a Romeo és Júlia Magyar Színház-beli előadása kapcsán

A budapesti Magyar Színház a márciusi Romeo és Júlia-bemutatóra készülve szonettírói pályázatot (ennek sajnos már februárban lejárt a határideje) illetve plakátpályázatot (határidő: március 9.) hirdetett a nagyközönségnek. Részletek az alábbi linken olvashatóak. Emellett Nagy Péter rendező a próbafolyamatról blogot ír, mely követhető a következő címen:

http://romeoesjuliaproba.blogspot.hu/

Részletek a pályázatokról: http://www.magyarszinhaz.hu/home/40471-palyazat

http://szinhaz.hu/budapest/55329-plakat-es-szonett-palyazatot-hirdet-a-magyar-szinhaz-keszul-a-romeo-es-juliaú

ELŐZETES:

Március 8. Coriolanus bemutató a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban Bodolya Géza rendezésében, Illyés Ákossal a főszerepben. Részletek:

http://moriczszinhaz.hu/index.php/musor/eloadasok/coriolanus

Március 13. A W. H. együttes Shakespeare-szonetteket ad elő az A38 rendezvényhajón. Részletek:
http://www.a38.hu/hu/program/w-h-hu-monohang
Április 2.  A tbiliszi Állami Zenés és Drámaszínház Macbethje lesz vendégszereplésként a Nemzeti Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretébenben.

Részletek:

http://www.nemzetiszinhaz.hu/mitem___program
http://www.youtube.com/watch?v=QTnW6ZnOX8M

Március 14. Romeo és Júlia a Magyar Színházban

A Magyar Színház a Romeo és Júliát Mészöly Dezső fordításában mutatja be majd a Sinkovits teremben. Az előadás próbái február 3-án kezdődtek, a szereplők: Őze Áron, Csernus Mariann, Lovass Rozi, Horváth Illés, Gula Péter, Rancsó Dezső, Auksz Éva, Balsai Móni, Szatmári Attila, Bede Fazekas Szabolcs, Tóth Sándor, Takács Géza, Gémes Antos.

Az előadás rendezője Nagy Péter, aki Hamlet-alakításáért a 2010-es POSZT díjazottja volt.

Részletek:

http://www.magyarszinhaz.hu/component/content/article/6-tervezett-bemutatok/40387-romeo-es-julia

 

Március 15. Hamlet-bemutató az Örkény Színházban

Bagossy László rendezésében, Nádasdy Ádám fordításában és Polgár Csaba főszereplésével készül az Örkény Színház egy Hamlet-bemutatóra.

2014. április 23. In Memoriam William Shakespeare. Gálaműsor az Uránia Nemzeti Filmszínházban (16:30 – 22:00), helyszín: Díszterem, Kávézó
450 éve született William Shakespeare – ebből az alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Magyar Shakespeare Bizottság, a Gondolat Kiadó és a Pannonia Entertainment műsor-forgalmazó együttműködésében megrendezésre kerül az In Memoriam William Shakespeare című rendezvény.

Programok:

16.30-17.15: Kerekasztal-beszélgetés az Uránia emeleti Kávézójában a Gondolat Kiadó szerkesztőjével, Böröczki Tamással és meghívott vendégeivel, Robert Nye A néhai Mr. Shakespeare című regényéről.

Résztvevők:

– Bényei Tamás irodalomtörténész, kritikus, műfordító, a Debreceni Egyetem professzora,  a kötet fordítója

– Kállay Géza író, irodalomtörténész, Shakespeare-kutató, az ELTE Anglisztika Tanszékének professzora

17.30-19.00: 450 éve született Shakespeare – Ünnepi megemlékezés az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében

A megemlékezésre a belépés ingyenes! Helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges

Szervező: a Magyar Shakespeare Bizottság (főszervezők: Fabinyi Tibor, Almási Zsolt)

Házigazda: Nádasdy Ádám műfordító

Program:

az Erkel Ferenc Vegyeskar (vezető: Cseri Zsófia) Shakespeare-korabeli énekeket ad elő

Emlékbeszéd: Dávidházi Péter

Csőre Gábor színművész előadása

Budapesti Tomkins Énekegyüttes: Shakespeare madrigálok
művészeti vezető: Dobra János

19.15-21.15: Shakespeare: Vihar. A kanadai Stratford Fesztivál előadása felvételről, angol nyelven, magyar felirattal, Christopher Plummer főszereplésével. Az előadásra jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában.
21.15-22.00: Pezsgős koccintás és kötetlen beszélgetés a délután és az este résztvevőivel az emeleti Kávézóban, a Pannonia Entertainment támogatásával.

Részletek: http://www.urania-nf.hu/esemenyek/76/2014/04/23/in-memoriam-william-shakespeare

 

2014. július 3-13. X. Gyulai Shakespeare Fesztivál

A nemzetközi hírű és rangú fesztivál során nemcsak kiváló itthoni és külföldi előadásokat láthatunk majd, hanem egy nemzetközi Shakespeare-konferenciára is sor kerül: Is Shakespeare Still Our Contemporary? címmel július 11-12-én. A konferenciafelhívást ld. alább.

 

KONFERENCIAFELHÍVÁS

2014. Július 11-12. Gyula: KORTÁRSUNK MÉG SHAKESPEARE? konferencia

A GYULAI SHAKESPEARE FESZTIVÁL, a MAGYAR ANGLISZTIKAI TÁRSASÁG és a MAGYAR SHAKESPEARE BIZOTTSÁG valamint a KULTURÁLIS IKONOLÓGIA ÉS SZEMIOGRÁFIA KUTATÓCSOPORT (Szegedi Tudományegyetem)

a költő születésének 450. évfordulóját ünneplendő konferenciát szervez 2014. július 11-12-én Gyulán, a fesztivál egy előadásához kapcsolódóan. A konferenciára 20 perces magyar és angol nyelvű előadásjavaslatokat várunk „KORTÁRSUNK MÉG SHAKESPEARE?” témakörben, melyek színház- és film-központú megközelítéssel keressék a választ a fenti kérdésre.

Díszvendég:  Professor Stanley Wells, Honorary President, The Shakespeare Birthplace Trust, Stratford-upon-Avon

Meghívott plenáris előadók:

MARIA SHEVTSOVA (London), HOLGER KLEIN (Salzburg), JERZY LIMON (Gdansk)

Részvételi díj magyaroknak: HUF 3500.

A konferencia egy fogadást és a fesztivál július 11-i Shakespeare-előadására tiszteletjegyeket

biztosít. Kedvezményes szállásfoglalás ugyancsak lehetséges lesz.

Jelentkezni lehet a következő címen 2014. április 1-ig: Sh450 <geszonyi@freemail.hu>.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük