Shakespeare-Hírlevél 2014/3.

KRÓNIKA

SZÍNHÁZ

Március 8. Szentivánéji álom a Miskolci Balett előadásában

Kozma Attila művészeti vezetésével született meg a Miskolci Balett ez évadbéli második Shakespeare-.előadása, a Szentivánéji álom.

Részletek:

http://szinhaz.hu/tanc/55656-parosparatlan-shakespeare-mubol-keszult-a-miskolci-balett-uj-bemutatoja

 

Március 8. Coriolanus a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban

Bodolay Géza rendezésében, Illyés Ákossal a főszerepben mutatták be a Petőfi-fordítást felhasználó modern előadást Nyíregyházán.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/55670-coriolanus-bodolay-geza-nyiregyhazan-rendezett

http://moriczszinhaz.hu/index.php/musor/eloadasok/coriolanus

Március 14. Romeo és Júlia a Magyar Színházban

A Magyar Színház a Romeo és Júliát Mészöly Dezső fordításában mutatta be a Sinkovits teremben. Szereplők: Őze Áron, Csernus Mariann, Lovass Rozi, Horváth Illés, Gula Péter, Rancsó Dezső, Auksz Éva, Balsai Móni, Szatmári Attila, Bede Fazekas Szabolcs, Tóth Sándor, Takács Géza, Gémes Antos. A színház honlapján az előadáshoz fűződő versírói és plakátpályázatra beküldött munkák is megtekinthetők. Az előadás rendezője Nagy Péter, aki Hamlet-alakításáért a 2010-es POSZT díjazottja volt: rendezői blogja szintén elérhető a honlapról.

Részletek:

http://www.magyarszinhaz.hu/component/content/article/6-tervezett-bemutatok/40387-romeo-es-julia

 

Március 21. Hamlet a budapesti Örkény István Színházban

Shakespeare Hamletjét Bagossy László rendezésében, Polgár Csaba címszereplésével mutatták be, Nádasdy Ádám fordításában. A bemutató napján Slamlet címmel meghívásos, Hamlet-tematikájú slam poetry estet rendeztek Závada Péter, Bock Balázs, Basch Péter, Pion István, Győrfi Kata, Csider István Zoltán, Kemény Zsófi, Simon Mártonés az Örkény Színház színésze,Máthé Zsolt fellépésével. Március 29-én pedig a Széljegyzet című sorozat keretében beszélgetést tartottak a Hamlethez kapcsolódva. A színház művésze, Bíró Kriszta Nádasdy Ádám és Nádori Lídia műfordítókkal beszélgetett a klasszikus művek újrafordításáról.

 

Kritikák gyűjteménye az előadásról:

http://www.orkenyszinhaz.hu/index.php/eloadasok/repertoar?view=szinlap&id=881:shakespeare-hamlet&catid=35

 

Március 25-30. A kecskeméti Katona József Színházban az újonc színészek fesztiválja, a Szín-Tár zajlott, melynek keretében egy Shakespeare-átirattal is találkozhatott a közönség

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara a fesztivál programjának részeként bemutatta  „Shakespeare in love or love in Shakespeare or what you Will vagy amit akartok” című darabját  a Ruszt József Stúdió Színházban március 27-én.

Részletek: http://www.kecskemetikatona.hu/hu/eloadasok.html?eloadas_id=7415

 

Március 31. Macbeth a Szabadkai Népszínház előadásában

Hernyák György rendezésében, Szabó Stein Imre, Szász Károly fordításának és egyéb vendégszövegeknek a felhasználásával a Budapesten is vendégszereplő Szabadkai Népszínház újszerű Macbethjét mutatták be március 31-én. További előadások: április 1., 22.

Részletek: http://www.szabadkaiszinhaz.com/?p=30&id=149

 

Március 27-április 7. A budapesti Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválja (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) és Shakespeare

David Doiashvilli grúz rendező és a tbiliszi Grúz Állami Színház Macbethje (április 2.) és a Nemzeti Színházban Silviu Purcarete rendezésében játszott Ahogy tetszik egyaránt szerepel a fesztivál programján.

Részletek: http://www.nemzetiszinhaz.hu/mitem

 

 

FILM

Március 6. és 11. Romeo és Júlia/Globe on Screen a Uránia Nemzeti Filmszínház

Dominic Dromgoole rendezésében, Nádasdy Ádám műfordításának felhasználásával mutatta be az Uránia Filmszínház a londoni rekonstruált Globe színpadán előadott tragédiát.

Részletek: http://www.urania-nf.hu/esemenyek/32/2014/03/06/shakespeare-romeo-es-julia-globe-szinhaz-

 

RÁDIÓ ÉS ZENE

Március 13. A W. H. együttes Shakespeare-szonetteket adott elő az A38 rendezvényhajón. Részletek: http://www.a38.hu/hu/program/w-h-hu-monohang

 

Március 17-én elindult a „Shakespeare 450” hatrészes sorozat a Bartók Rádión

A hat részes sorozat hétfőnként 19:00-19:30-ig van műsoron, és másnap délelőtt 9:30-10:00-ig megismétlik, valamint 3 hétig visszamenőleg meghallgatható a mediaklikk.hu-n, vagy a www.hangtar.radio.hu weboldalon. A tervezett témák és a meghívott vendégek a következők:  március 17. Shakespeare 450 – „Mily remekmű az ember” vendég: Bubnó Lőrinc

március 24. Shakespeare 450 – „A felkapaszkodott varjú” vendég: Kállay Géza

március 31. Shakespeare 450 – „Téged kicseréltek!” vendég: Nádasdy Ádám

április 7. Shakespeare 450 – „Csak füst és könnyű pára” vendég: Für Anikó

április 14. Shakespeare 450 – „Tőr lesz e darab” vendég: Alföldi Róbert

április 21. Shakespeare 450  – „Utolszor égi zenét igézek”

 

 

KÖNYV

Márciusban megjelent a Shakespeare-olvasatok. A strukturalizmus után című fordításantológia.

Gárdos Bálint, Kállay Géza és Vince Máté szerkesztésében megjelent az ELTE Eötvös Kiadónál a posztstrukturalizmus, szoros olvasat és dekonstrukció jegyében született fontos Shakespeare-tanulmányok gyűjteménye magyar fordításban. Harry Berger, Jr., Stanley Cavell, Jonathan Bate, Philippa Berry, Kiernan Ryan és Russ McDonald esszéihez Vince Máté írt előszót. A Kritikatörténeti Műhely következő, harmadik Shakespeare-kötete is hamarosan megjelenik.

Részletek:http://eotvoskiado.hu/site/kiadvanyok/60

 

KONFERENCIA

Március 27-én „Tér, művészet, szellemiség” címmel tudományos konferenciát szerveztek Szegeden a Szegedi Szabadtéri Játékok évfordulója és a Színházi Világnap alkalmából.

E konferencia egyik előadását Dr. Szőnyi György Endre tartotta A hatalom ikonológiája. A 450 éves Shakespeare és a Szegedi Szabadtéri címmel.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/55852-bter-muveszet-szellemisegr-konferenciat-rendez-a-szegedi-szabadteri

 

SHAKESPEARE ÉS NYELVOKTATÁS

Március 29-én az Uránia Nemzeti Filmszínház, a British Council és az IATEFL együttműködésével, „Kreatív angol nyelvtanítás Shakespeare-rel” címmel egynapos workshop jellegű továbbképzésre került sor, mely a Globe On Screen-sorozat Vízkereszt, vagy amit akartok Shakespeare-előadásához kapcsolódóan kidolgozott kreatív feladatokkal ismertette meg a jelentkezőket. A workshop és ezen program ötletgazdái és bemutatói: Hegedüs Tünde, Reuss Gabriella és Pikli Natália.

Részletek: http://www.iatefl.hu/?q=node/230

 

FOLYÓIRAT

Most kaptuk a hírt, hogy a Theatron folyóirat 2014/1-es számában megjelent Schandl Veronika „Major Tamás Shakespeare-rendezései” című 70 oldalas tanulmánya. Valamint a Színház folyóirat 2014. márciusi számában Darvay Nagy Adrienne „Gertrud, ne igyál!” című írása.

ELŐZETES

Április 23-án A Magyar Shakespeare-szobor Egylet ünnepi megemlékezése

A Magyar Shakespeare-szobor Egylet szeretettel hív minden érdeklődőt a Duna-korzón lévő Shakespeare-szoborhoz, ahol „Shakespeare 450” címmel megemlékezést szervez a 450. születésnap alkalmából. Az ünnepségen leleplezik Ádám Ottó plakettjét a Shakespeare-emlékfalon, zenei és irodalmi műsorszámok hangzanak el, ünnepi beszédet mond Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

2014. április 24. Könyvbemutató a Nemzeti Könyvtár 516-os termében 16.30 órakor

A Széchényi Könyvtárban (Budavári Palota F épület, bejárati szint) Darvay Nagy Adrienne színháztörténész író három, tematikusan összefüggő kötetéről (A kor foglalatjai Hamlet az ezredfordulón(Holnap Kiadó, Budapest, 2006; Ki vagy? Hamlet a Claudiusok korában(Riport Kiadó, Nagyvárad, 2013); Szereptudásra vagy rögtönzésre. Demeter András a s(z)ínen(Europrint Kiadó,

Nagyvárad, 2013) beszélget a szerzővel Sirató Ildikó színháztörténész.

 

Április 26. Kiállításmegnyitó: a Bélyegmúzeum és a Magyar Shakespeare-szobor Egylet szervezésében „Szikra pattan, olthatatlan… Shakespeare-kultusz a világ bélyegein” címmel kiállítást szervez Budapesten a Bélyegmúzeumban. (VII. Hársfa utca 47.).

Az április 26-ai kiállítás megnyitójára mindenkit szeretettel várnak. A megnyitón Gajdó Tamás színháztörténész „Shakespeare-t játszani muszáj. Érdekességek és furcsaságok a hazai Shakespeare-játszás történetében” címmel, és Dr. Nagy Károly, az Egylet elnöke „A budapesti Shakespeare-szobor történeté”-ről tart előadást.

Részletek: www.belyegmuzeum.hu

 

Stephen Guy-Bray (University of British Columbia, Canada, Angol Tanszékének vezetője) “Descriptive Strategies in Venus and Adonis.” címmel tart nyilvános előadást.

HelyELTE BTK Trefort kerti campus D épület nagyelőadó

Ideje: 17.00-19.00

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK AZ EMLÉKÉV ALKALMÁBÓL

A MAGYAR SHAKESPEARE BIZOTTSÁG FELHÍVÁSA KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK SZÁMÁRA:

„FANTOM JELENETEK” ÍRJ BELE SHAKESPEARE-BE!

A Magyar Shakespeare Bizottság pályázatot hirdet középiskolás diákok számára William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából: Készítsetek max. 5 perces videofilmet, melyben bármelyik Shakespeare-dráma egy-egy „kimaradt” (azaz nem megírt) jelenetét dolgozzátok fel magyarul vagy angolul, majd töltsétek fel a YouTube-ra, és a pontos linket küldjétek el a mshakespearebizottsag@gmail.com címre október 15-ig!

A legötletesebb és „legshakespeare-ibb” videók alkotóit értékes tárgyjutalomban részesítjük (színház-, mozijegyek, könyvek), alkotásaik felkerülnek a Magyar Shakespeare Bizottság honlapjára és YouTube-csatornájára, valamint szerepelnek majd a jubileumi év záró rendezvényén.

A zsüri tagjai:

Almási Zsolt, a Magyar Shakespeare Bizottság titkára

Földváry Kinga, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pikli Natália, a Magyar Shakespeare Bizottság elnökségi tagja

Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesülete választmányi tagja

Részletek: http://mashakespearebizottsag.wordpress.com

https://www.facebook.com/MagyarShakespeareBizottsag

 

A Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház „Shakespeare korának hatása a mai divatra” címmel öltözéktervezési nyílt pályázatot hirdet akkreditált művészeti képzést folytató oktatási intézmények hallgatói számára. A terveket digitális formában várják április 30-ig, a zsűri – Bán Teodóra, Erkel László KENTAUR és Náray Tamás – által kiválasztott munkákból kiállítást szerveznek a Margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában. Az eredményhirdetés időpontja: május 15, a kiállítás tervezett megnyitója: június 20.

Részletek: http://szinhaz.hu/apro/55977-shakespeare-koranak-hatasa-oltozektervezesi-palyazatot-hirdet-a-szabad-ter-szinhaz

SZÍNHÁZ

A veszprémi Bujtor-Latinovits Játékszín Kéri Kitty rendezésében állítja színpadra a jövő évadban Shakespeare ritkán játszott korai tragédiáját, a Titus Andronicust.

 

A velencei kalmár előadására készül a komáromi Jókai Színház Szőcs Artur rendezésében. A bemutató tervezett időpontja: 2014. május 2.

 

A gyulai Shakespeare-fesztivál részletes tervezett programja (2014. július 3-13.)

A gyulai fesztivállal egy időben, ahhoz kapcsolódva lesz a Magyartanárok Egyesülete nyári továbbképző tábora is (http://magyartanarok.fw.hu/frames.html).

Júl. 3-4-5. W. Shakespeare: Szentivánéji álom – vígjáték. Várszínpad. 20.30 óra                       Rendező: David Doiashvili. (Esőnap: júl. 6.)

                             A Gyulai Várszínházés a Nemzeti Színház közös bemutatója

Júl. 4.                    Caroll Vanwelden – Shakespeare jazz koncertje                                         Múzeum-udvar

18.00 óra              Caroll Vanwelden – ének – zongora, Thomas Siffling – trombita,

                             Mini Schulz – nagybőgő, Rodrigo Villalon – dob (B-D)

Belépőjegy: 2000 Ft

 

Júl. 7.                    W. Shakespeare: Hamlet, Vár körül

21.00 óra                        Piotr Kondrat előadása (PL)

Belépőjegy:1500 Ft

 

Júl. 8.                              Macbeth/Anatómia, Vigadó

20.30 óra                        Szereplők: Orosz Ákos, Ledváczky Zoltán, Petrik Andrea,

Szűcs Péter Pál, Tankó Erika

                                       Rendező: Balázs Zoltán

Maladype Színház előadása

Belépőjegy:1500 Ft

Júl. 9.                              W. Shakespeare: Lear király. Tószínpad

20.30 óra                        Szereplők: Cserhalmi György, Radnay Csilla, Gáspár Sándor,

Krisztik Csaba, Földes Eszter

Rendező: Bagó Bertalan

A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása

Belépőjegy: 1500 Ft – 2000 Ft – 2600 Ft

Júl. 10.                            W. Shakespeare: Sok hűhó semmiért – komédia. Várszínpad

20.30 óra                        Rendező: Max Webster                                                                                                   A Shakespeare’s Globe /GB/ előadása

Belépőjegy: 2800 Ft

                                  

Júl. 11-12.                   Kortársunk még Shakespeare? – nemzetközi konferencia     Mogyoróssy Könyvtár

11.00 óra                         Belépés díjtalan

Júl. 11.                            W. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok – komédia                                             Erkel Műv.

18.00 óra                        Rendező: Marton László. Központ

A Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem

koprodukcióselőadása                                                                                      Belépőjegy:1500 Ft

Júl. 12.                            W. Shakespeare: Othello, Kamaraterem

18.00 óra                        Előadja: Jaime Lorca, Teresita Iacobelli,

Rendező: Jaime Lorca, Teresita Iacobelli, Christian Ortega                                            A Viajeinmóvil (Chile) előadása

Belépőjegy: 1500 Ft

 

 

Jegyek az előadásokra márciustól foglalhatók:

A Gyulai Várszínház Igazgatóságán

Cím: 5700 Gyula, Kossuth u. 13. Tel.: 66/463-148, 30/639-9062; Fax: 66/362-860

E-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu Honlap: www.gyulaivarszinhaz.hu, www.shakespearefesztival.hu

 

Jegyek az előadásokra májustól megvásárolhatók:

– 2014. májustól a Gyulai Várszínház Igazgatóságán, 5700 Gyula, Kossuth u. 13. Tel.: 66/463-148, 30/639-9062


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük