Shakespeare-Hírlevél 2014/4.

KRÓNIKA
SHAKESPEARE SZÜLETÉSÉNEK 450. ÉVFORDULÓJA
Április 9. Üzenet William Shakespeare-től – improvizációk szonettekre című tárlat
William Shakespeare ihlette papírkollázsokat és verseket vonultat fel Katona Szabó Erzsébet textilművész és Kodolányi Gyula költő, műfordító közös kiállítása a budapesti Barabás Villában április 9-től.
Részletek: http://szinhaz.hu/budapest/56080-shakespeare-szonettek-ihlette-kollazsok-es-versek-kozos-kiallitasa-nyilt 

Április 14. Cserhalmi György Gábor Miklós-díjat kapott

Cserhalmi György a székesfehérvári Vörösmarty Színházban aBagó Bertalan által rendezett Lear király előadás után, a közönség jelenlétében vette át a díjat, melyet Vass Éva, a művész özvegye alapított 2001-ben a Gábor Miklós születésnapját megelőző egy év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Koltai Tamás mellett a díj kuratóriumának tagja Ascher Tamás és Meczner János rendező, valamint Spiró György író.

Részletek: http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/56188-cserhalmi-gyorgy-kapja-iden-a-gabor-miklos-dijat

2014. április 23. Gálaműsor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Magyar Shakespeare Bizottság szervezésében.
A Shakespeare – 450című ünnepi gálaműsorában közreműködtek: Nádasdy Ádám, a magyar Shakespeare Bizottság elnöke, az Erkel Ferenc Vegyeskar (karvezető: Cseri Zsófia), Dávidházi Péter irodalomtörténész, Csőre Gábor színművész és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes (karvezető: Dobra János). Az est szervezői Almási Zsolt és Fabiny Tibor irodalomtörténészek voltak.

Április 23-án A Magyar Shakespeare-szobor Egylet ünnepi megemlékezése

A Magyar Shakespeare-szobor Egylet „Shakespeare 450” címmel megemlékezést szervezett a 450. születésnap alkalmából. Az ünnepségen leleplezték Ádám Ottó plakettjét a Shakespeare-emlékfalon, ünnepi beszédet mondott Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

Részletek:

http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/56299-shakespeare-450-megkoszoruztak-a-dramairo-vigado-teri-szobrat

 

Április 24-27. Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából a Bethlen Téri Színház négynapos fesztivált rendezett április 24. és 27. között, a Mándy Ildikó Társulata, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat, a Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház és a Közép-Európa Táncszínház részvételével.

Részletek:

http://szinhaz.hu/budapest/56217-shakespeare-450-fesztivalt-rendez-a-bethlen-teri-szinhaz

 

Április 26. Kiállításmegnyitó: a Bélyegmúzeum és a Magyar Shakespeare-szobor Egylet szervezésében „Szikra pattan, olthatatlan… Shakespeare-kultusz a világ bélyegein” címmel kiállítást szervezett Budapesten a Bélyegmúzeumban

A megnyitón Gajdó Tamás színháztörténész „Shakespeare-t játszani muszáj. Érdekességek és furcsaságok a hazai Shakespeare-játszás történetében” címmel, és Dr. Nagy Károly, az Egylet elnöke „A budapesti Shakespeare-szobor történeté”-ről tartott előadást.

Részletek: www.belyegmuzeum.hu

http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/56353-shakespeare-450-kiallitas-nyilt-a-belyegmuzeumban

 

Április 26-án leplezték le azt a 30 négyzetméteres mozaikot a Miskolci Nemzeti Színház falán, melyen Shakespeare arcképét pillepalackok színes kupakjainak felhasználásával alkották meg. A színház egy egész héten át ünnepelte az évfordulót: a Hamlet- és a Rómeó és Júlia-előadások mellett szonettkoncert, musical és filmvetítés ünnepelte Shakespeare-t.

 

Április 29. Stephen Guy-Bray, a kanadai British Columbia Egyetem professzora tartott előadást a Venus és Adonisról az ELTE-n

A Magyar Shakespeare Bizottság meghívására tartott nagy sikerű nyilvános előadást Stephen Guy-Bray „Descriptive Strategies in Venus and Adonis” címmel az ELTE Trefort kerti campusán.

 

SZÍNHÁZ

 

Április 8. A Békéscsabai Jókai Színház és a Vígszínház közös szervezésű, angol nyelvű Shakespeare-workshopot szervezett a Lear király előadáshoz kapcsolódóan középiskolások számára.

Részletek: http://vigszinhaz.hu/2014/04/08/shakespeare-workshop-kozepiskolasoknak/

 

Április 14., 15. és 24. Mándy Ildikó Társulata Shakespeare Szonettek című előadása Három alkalommal volt látható a különleges előadás áprilisban különböző helyszíneken: Nyíregyháza (április 14.), Pécs (április 15.), Budapest (április 24.).

Részletek:

http://szinhaz.hu/videk/56104-shakespeare-szonettek-szalontay-tundevel-turnen-mandy-ildiko-tarsulata

 

Április 23-án az „In memoriam William Shakespeare” ünnepségsorozat keretében mutatta be az Uránia Nemzeti Filmszínház a kanadai Stratford Shakespeare Fesztivál Lear király előadásának felvételét

Des McAnuff rendezésében, Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával vetítette az Uránia Filmszínház a tragédiát, Christopher Plummer főszereplésével.

Részletek: http://www.urania-nf.hu/archivum/shakespeare-a-vihar

 

Április 22-24. A Vígszínház Shakespeare-előadásaival és a hozzájuk csatlakozó közönségtalálkozókkal és előadásokkal ünnepelte az évfordulót. A Vízkereszt és a Makrancos Kata, valamint a békéscsabai társulat Lear király előadásai után a közönség nemcsak a színészekkel beszélgethetett, hanem Kállay Géza és Almási Zsolt irodalomtörténészekkel is. 24-én délután Spiró György drámaíró tartott előadást „Shakespeare szerepösszevonásai” címmel.

Részletek: http://vigszinhaz.hu/2014/03/11/shakespeare-450/

 

FILM

 

Magyar thriller websorozat indult a Szentivánéji álom Mab királynőjének ihletésére, Horgas Ádádm rendezésében

Elérhető: http://www.webse.tv/index.php?o=27561

 

RÁDIÓ ÉS ZENE

 

Április 11. A költészet napja és Shakespeare

A költészet napján a Művészetek Palotájában volt hallható a W.H. formáció, akik Shakespeare szonettjeit és dalait helyezték mai zenei környezetbe. A zenekarral ezúttal Ónodi Eszter is fellépett a W.H. énekese, az angol anyanyelvű, nigériai-magyar énekesnő, Dagadu Sena mellett.

Részletek:

http://szinhaz.hu/budapest/55808-a-wh-val-es-onodi-eszterrel-unnepli-a-kolteszet-napjat-a-mupa

 

Áprilisban folyatódott a március 17-én elindult „Shakespeare 450” hatrészes sorozat a Bartók Rádión

A hat részes sorozat hétfőnként 19:00-19:30-ig van műsoron, és másnap délelőtt 9:30-10:00-ig megismétlik, valamint 3 hétig visszamenőleg meghallgatható a mediaklikk.hu-n, vagy a www.hangtar.radio.hu weboldalon. Az áprilisi témák és a meghívott vendégek a következők:

április 7. Shakespeare 450 – „Csak füst és könnyű pára” vendég: Für Anikó

április 14. Shakespeare 450 – „Tőr lesz e darab” vendég: Alföldi Róbert

április 21. Shakespeare 450  – „Utolszor égi zenét igézek”

 

KÖNYV

 

Április 23-án az Uránia Filmszínházban mutatták be Robert Nye könyvét, A néhai Mr. Shakespeare-t

A könyvbemutató résztvevői voltak: a Gondolat Kiadó szerkesztője, Böröczki Tamás, Bényei Tamás irodalomtörténész, kritikus, műfordító, a Debreceni Egyetem professzora,  a kötet fordítója és Kállay Géza író, irodalomtörténész, Shakespeare-kutató, az ELTE Anglisztika Tanszékének professzora.

 

2014. április 24. Könyvbemutató a Nemzeti Könyvtárban

A Széchényi Könyvtárban Darvay Nagy Adrienne színháztörténész író három, tematikusan összefüggő kötetét (A kor foglalatjai Hamlet az ezredfordulón. Holnap Kiadó, Budapest, 2006; Ki vagy? Hamlet a Claudiusok korában. Riport Kiadó, Nagyvárad, 2013; Szereptudásra vagy rögtönzésre. Demeter András a s(z)ínen.Europrint Kiadó, Nagyvárad, 2013) mutatta be Sirató Ildikó színháztörténész. A szerző egy korábbi, 2011-ben Nagyváradon kiadott kötetéről, az első Hamletet játszó magyar színészről szóló Kótsi Patkó János, avagy a Hamlet-kód című művéről is beszélgettek a szerző és a résztvevők.

Részletek: http://xantusz.hu/kotsi-patko-janos-avagy-a-hamlet-kod.html (a többi könyvről korábbi hírleveleinkben olvashattak)

 

Az Európa Könyvkiadó Shakespeare 450. születésnapjára jelentette meg Arthur Phillips könyvét, mely egy apokrif, azaz nem igazolt szerzőségű Shakespeare-drámának, az Arthur tragédiájának átírása (Tótfalusi István fordításában).

Részletek: http://www.europakiado.hu/konyv/735343/arthur-tragediaja/

 

KONFERENCIA

 

Április 11-12. „’Hiányod átjár, mint…’ Hiány, csonkítás, kihúzás, (el)hallgatás a drámában és a színpadon” címmel tartott konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Színháztudományi Tanszéke

A konferencián több Shakespeare-rel kapcsolatos előadás is elhangzott, többek között Kiss Attila, a Szegedi Tudományegyetem docense a Titus Andronicusról és az angol bosszúdrámákról beszélt, Peterdi-Nagy László az orosz Hamletről, Bókay Antal N. Abraham Hamlet-interpretációjáról, Reuss Gabriella pedig Egressy Gábor Lear-súgópéldányáról tartott előadást.

Részletek: http://www.btk.pte.hu/esemeny/2014/4/11

http://szinhaz.hu/videk/56077-szinhaztudomanyi-konferenciat-rendez-a-pecsi-tudomanyegyetem

  

Április 21-27. Párizs „Shakespeare 450” konferencia

A Magyar Shakespeare Bizottság több tagja is részt vett előadóként a Société Française Shakespeare „Shakespeare 450” címen Párizsban szervezett ünnepi Shakespeare-konferenciáján.

Minier Márta „Translations of Hamlet in Minority Cultures/Minor Languages” címmel vezetett kerekasztal-beszélgetést; Paraizs Júlia „Festive and Critical Approaches: Shakespeare’s Tercentenary (1864) in Hungary” címmel tartott előadást, valamint a Gyulai Shakespeare Fesztiválról beszélt egy szeminárium keretében; Reuss Gabriella „The Blemishes of the Repertoire: Translation as Celebration. The Shakespeare Cult in Nineteenth Century Hungary”, valamint „Appropriations of Shakespeare in 1838: Experimenting with the tragic and the pathetic in England and Hungary” című dolgozatokkal vett rész két szemináriumon, Földváry Kinga pedig „Ghost Towns and Alien Planets: Variations on Prospero’s Island in Screen Versions of The Tempest” című dolgozattal vett részt egy szemináriumi beszélgetésen.

Részletek: http://www.shakespeareanniversary.org/shake450/

 

FOLYÓIRAT

 

A Magyar Narancs folyóirat XXVI. évf. 18. számában „Shakespeare 450” címmel külön összeállítást közölt a drámaíró születésének évfordulójára.

Az összeállításban Nádasdy Ádám a fordítások nyelvéről és humoráról, Polgár Csaba színművész Hamlet-alakításáról beszélt, míg László Ferenc írása („A bohócot játszandom benne”) a 19. századi magyar Shakespeare-színjátszást vette górcső alá. Takács Ferenc tanulmánya a Shakespeare-szerzőség filológiai problémáit járta körbe „Ki volt Shakespeare, ha nem Shakespeare, és miért?: Amelia Francis Edward Shakespeare” címmel. Bagó Bertalan rendezővel a Lear királyról beszélgettek, míg Kovács Bálint szerkesztésében májustól szeptemberig tartó Shakespeare-előadás programajánlót közölt a magazin.

 

A könyvesblog internetes folyóirat interjút közölt Nádasdy Ádám Shakespeare-fordítóval az évforduló alkalmából.

Részletek:

http://konyves.blog.hu/2014/04/23/shakespeare_nadasdy_adam

 

ELŐZETES

 

SZÍNHÁZ

 

Május 2. (tervezett időpont) A velencei kalmár bemutató a komáromi Jókai Színházban, Szőcs Artur rendezésében.

 

Május 8-9. Nyíregyháza, „Varázslatod örök csodánk”: Shakespeare.Konferencia Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából a Nyíregyházi Főiskola, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Angol Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszékének szervezésében.

Részletek: http://www.nyf.hu/shakespeare-konferencia

 

Május 8-án a debreceni Déri Múzeumban Mercs János, a Csokonai Színház művésze rendez irodalmi estet Shakespeare szonettjeiből.

 

Május 22. Titus Andronicus bemutató a veszprémi Petőfi Színházban, Kéri Kitty rendezésében.

 

Június 20-22. Shakespeare-fesztivál a Margitszigeten

Családi programok, színházi előadások, reneszánsz zenék, színháztörténeti kiállítások, a londoni GLOBE Színház vendégjátéka, megzenésített versek, világzene és jazz, Múzeumok Éjszakája, rendkívüli – csak ezen a hétvégén látogatható – kiállítások, Shakespeare kortárs köntösben: öltözéktervezési pályázat, Szentivánéji Slam Komédia bemutató, MOME jelmeztervek. Továbbá vásári hangulat, színházi hajójárat, kosztümös múltidézés, gasztronómiai meglepetések és gyerekjátszók várják a közönséget három napon át Szent Iván éjszakájának hétvégéjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Víztoronynál.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük