Shakespeare-Hírlevél 2014/7.

KRÓNIKA

SZÍNHÁZ ÉS FESZTIVÁL

Július 3-13. X. Shakespeare Fesztivál Gyulán

A július 3. és 13. között Gyulán megrendezett jubileumi Shakespeare Fesztiválon 4600 néző tekintette meg a nyolc országból érkezett 33 programot. Az első napon, a Szentivánéji álom Nemzeti Színházzal közös premierje után a magyar és a külföldi előadások is telt házat vonzottak. A fesztivál művészi csúcspontjait a bemutató mellett a Szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színház Luk Perceval által rendezett Macbeth előadása, illetve a Szabadkai Népszínház Magyar Tagozatának Macbeth előadása jelentette. Fellépett a londoni Shakespeare’s Globe Színház a Sok hűhó semmiért című komédiával, és az érdeklődők láthattak chilei, szerbiai és lengyel előadásokat is. Először rendezték meg a Fringe Fesztivált, ahol utcaszínházak produkcióit nézhettek meg és koncerteket hallgathattak. Vetítettek filmeket, volt egy kétnapos nemzetközi konferencia, amelyen neves Shakespeare kutatók és középiskolai tanárok, diákok is részt vettek (erről részletesebben később). A szonetteket jazz, pop, klasszikus és kortárs zenei műfajban is előadták a meghívott művészek. Középiskolásoknak workshopot szerveztek, Shakespeare korabeli menüsort is megkóstolhattak az egyik étteremben. A fesztivál szervezői sikeresnek ítélik meg az idei fesztivált.

Részletek: http://shakespearefesztival.blogspot.hu/

 

Július 11. A Kőszegi Várszínház Nyári Fesztiváljának bemutatója: Vízkereszt

A várszínház saját nagybemutatójának rendezője és díszlettervezője a Kőszegre immár sokakkal együtt hazajáró Znamenák István volt. Ezúttal Shakespeare-vígjáték került színre, Nádasdy Ádám fordításában Vízkereszt, vagy bánom is én címmel. A főbb szerepekben Kelemen Józsefet (Orsino), Hámori Gabriellát (Olivia), Trokán Nórát (Viola), Epres Attilát (Feste), Pál Andrást (Malvolio) láthatta a közönség, a dramaturg Lőkös Ildikó volt. William Shakespeare születésének 450. évfordulója adta az apropót a bemutatóhoz.

Részletek:

http://www.koszegivarszinhaz.hu/hu/program/eloadas/vizkereszt-vagy-banom-is-en—zenes-vigjatek-ket-reszben/167/

http://szinhaz.hu/videk/57083-vizkereszt-n-znamenak-ismet-koszegen-rendezett

 

Július 26-27. Zsámbék, III. Richárd egy fiatal társulat, a Manna Produkció előadásában

Július 26-án mutatta be a Manna Produkció Shakespeare III. Richárd című darabját a zsámbéki Romtemplomban, Burák Ádám rendezésében. Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepelték ezzel az előadással, mely a Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként jön létre. Burák Ádám egy különleges helyszínen, a zsámbéki Romtemplomban rendezte meg a királydrámát, egy új, négy színészre komponált verzióban, mely marosvásárhelyi vizsgarendezése volt, bár most az eredetitől némiképp eltérő szereposztással került színre. A vizsgában is játszó két marosvásárhelyi színész mellett két budapesti művész, Vass György és Szabó Erika lépett fel az előadásban. A női főszerepeket Szabó Erika, a férfiszerepeket Benedek Farkas Botond és Vass György, Richárdot pedig Dávid Áron alakította.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/57184-harcban-allni-istennel-burak-adam-a-iii-richardrol

http://szinhaz.hu/videk/57163-iii-richard-fiatal-alkotok-mutatkoznak-be-a-manna-uj-produkciojaban-zsambekon

http://olvassbele.com/2014/07/30/kifilezve-shakespeare-iii-richard-zsambek/

 

KÖNYV

Kovács András Ferenc Shakespeare-ihletésű kötete: York napsütése zengő tombolás

„Mindenki voltam, tán Will Shakespeare is” – vall magáról neves kortárs költőnk, Kovács András Ferenc, akinek kötete már címében is Shakespeare (és a magyar Shakespeare-fordítások) hatására utal, akárcsak a versgyűjtemény több darabja. A kötetet, mely „sekszpirályi”, színházi és lírai egyben, a Magvető Kiadó adta ki a könyvhétre.

Részletek:  http://www.litera.hu/hirek/kovacs-andras-ferenc-york-napsutese-zengo-tombolas

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139426485

 

FILM

Július 8. V. Henrik a Globe on Screen sorozatban az Uránia Filmszínházban

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban július 8-án mutatták be az V. Henriket Dominic Dromgoole rendezésében. A felújított Globe színházat ezzel az előadással, a híres „Ó, Tűzmúzsát!” kórusidézettel nyitották meg 2008-ban. A darab bravúros nyelvi leleménnyel idézi meg a „fából készült, O alaprajzú teátrum”, azaz a Globe színpadán az udvarban, a kocsmákban, a hadihajókon és a harcmezőkön történteket. A címszerepet az a Jamie Parker alakította, akit Hal hercegként a IV. Henrik (2010) első és második részében láthatott a közönség.

Részletek: http://www.urania-nf.hu/archivum/shakespeare-v-henrik

 

INTERNET

Július 18. Stanley Wells bejegyzése a X. Gyulai Shakespeare Fesztiválról

A stratfordi Shakespeare Birthplace Trust és a University of Warwick által működtetett bloggingshakespeare.com oldalon írt Stanley Wells a Shakespeare fesztiválról és az annak keretében megrendezett konferenciáról is. Ennek magyar fordítása megtalálható a második linken.

http://bloggingshakespeare.com/shakespeare-gyula

http://www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&stype=1&stype2=&menuparam_28=104408&mtitle=A%20brit%20Stanley%20Wells%20professzor%20%EDr%E1sa%20a%20X.%20gyulai%20Shakespeare%20Fesztiv%E1lr%F3l%20%20%20%20%20%20

 

Július 24. Angol nyelvű kritika az Örkény Színház Hamlet előadásáról

Ugyanezen az oldalon jelent meg egy kritika az Örkény Színház sikeres Hamlet-előadásáról Pikli Natália tollából. Az oldal főszerkesztői Paul Edmondson és Paul Prescott, magyar szerkesztője Schandl Veronika, és több korábbi magyar előadással kapcsolatban is olvashatjuk rajta Paraizs Júlia és Reuss Gabriella írásait.

http://bloggingshakespeare.com/reviewing-shakespeare/hamlet-orkeny-theatre-budapest-hungary-2014-2/

 

KONFERENCIA

 

Július 3-6. a Brit Shakespeare Társaság konferenciája (Shakespeare: Text, Power, Authority), University of Stirling (UK)

A konferencián a magyar Shakespeare-kutatókat hárman képviselték, közülük ketten a Magyar Shakespeare Bizottság tagjai. Minier Márta (University of South Wales) az általa szervezett ‘Hamlet Performances: (Non)translations and Questions of Authority and Textual Integrity’ című szekció levezető elnökeként szerepelt. Bernáth András (Szegedi Tudományegyetem) az ’Editing Hamlet‘’ szekcióban tartott előadást ‘”I haue some rights of memory in this kingdome”: Fortinbras, King James and the problems of the reception of Hamlet’ címmel. A Minier Márta szekciójában előadó Carmen Levick (University of Sheffield) Szabó Carmenként Erdélyből települt Angliába, előadásának címe: ‘Against „Glocalisation”: Issues of Intercultural Performance in Two Gents’ Production Kupanga Kwa Hamlet (The Madness of Hamlet)’. A négynapos konferenciának a program szerint 162 résztvevője volt, mind a hat kontinensről, akik a plenáris előadásokon kívül 6-7 párhuzamos szekcióban adtak elő. A társaság következő konferenciáját 2016. szeptemberében Hullban rendezik.

Részletek:  http://shakespeare.stir.ac.uk/programme/    

 

Július 11-12. Gyula, Kortársunk még Shakespeare? – nemzetközi konferencia Shakespeare születésének 450. évfordulójára

A X. Gyulai Shakespeare Fesztivál keretében kétnapos nemzetközi konferenciára is sor került Szőnyi György Endre és Gedeon József szervezésében. A konferencián a Magyartanárok Egyesületének nyári szakmai táborának résztvevői is jelen voltak, Schiller Mariann előadást is tartott, így a Magyar Shakespeare Bizottság fő célkitűzései valósultak meg e két nap során: a színház, az oktatás és a tudományos világ képviselői találkozhattak, hogy Shakespeare-rel kapcsolatos gondolataikat megosszák. A konferencia programját neves nemzetközi szakemberek (Maria Shevtsova, Stanley Wells és Holger Klein) plenáris előadásai tették még szélesebb körűvé. A konferenciáról több újságban és az interneten is megjelentek tudósítások, köztük a már említett bloggingshakespeare.com oldalon Stanley Wells, a Shakespeare-tudomány doyenjének tollából.
Részletek:

http://www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&stype=1&stype2=&menuparam_28=104228&mtitle=K%E9tnapos%20szakmai%20konferenci%E1val%20%FCnnepelt%E9k%20Gyul%E1n%20a%20dupla%20Shakespeare-%E9vforul%F3t%20

http://nol.hu/kultura/lady-macbeth-rozsakat-ultet-1474369

 

ELŐZETES

Augusztus 5-9. 7. Pécs, Ördögkatlan Fesztivál

  1. Müller Péter színháztörténész szervezésében a Pécsi Bölcsészudvarban sorra kerülő rendezvények témája a kisebbségi lét és egyebek mellett a Shakespeare-évforduló lesz, a fesztiválozók koncerteken, beszélgetéseken, filmvetítésen vehetnek részt és megismerkedhetnek a reneszánsz konyhával is.

 

Augusztus 3-8. Stratford, az International Shakespeare Association konferenciája

A Nemzetközi Shakespeare Társaság ( ISA) rendes éves konferenciáján Magyarországot Dávidházi Péter képviseli a Hamletben emlegettet Jephta-motívumról szóló plenáris előadásával. A konferencián részt vesz a Magyar Shakespeare Bizottságból Márkus Zoltán (Vassar College, USA) is.

 

Augusztus 25. Pécs, Shakespeare-maraton

A Shakespeare-maraton következő vetítésére augusztus 25-én kerül sor, amikor a János királyt láthatják az érdeklődők. A vetítést bevezeti: Földváry Kinga (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) magyarul, a film angol nyelvű, angol feliratozással.

 

KONFERENCIAFELHÍVÁS

Az Európai Shakespeare-kutatók Társasága (European Shakespeare Research Association, ESRA) konferenciát szervez 2015-ben Worcesterben „Shakespeare’s Europe – Europe Shakespeare(s)” témával 

Mivel a konferencia angol nyelvű, ezért a felhívást angolul közöljük, de mivel a Magyar Shakespaere Bizottság tagjai közül többen is részt szoktak venni az ESRA konferenciáin, magyar érdekeltsége miatt jelezzük a hírlevélben.

University of Worcester, UK (29 June – 2 July 2015), Call for papers 

We welcome proposals for papers in the following seminars. Please submit an abstract (200-300 words) and a brief biography (150 words) by 1 December 2014 to all conveners of the seminar of your choice. All participants will be notified about the acceptance of their proposals by 1 March 2015. The deadline for submitting the completed seminar papers (3,000 words) is 1 May 2015.

Részletek: http://www.worcester.ac.uk/discover/european-shakespeare-research-association-congress-june-july-2015.html


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük