Shakespeare-Hírlevél 2014/8-9.

KRÓNIKA

SZÍNHÁZ ÉS FESZTIVÁL

Augusztus 5-9. 7. Ördögkatlan Fesztivál
40-45 ezer látogatóval zárt a 7. Ördögkatlan, a négy dél-baranyai faluban (Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Beremend) megrendezett összművészeti fesztivál. P. Müller Péter színháztörténész szervezésében a Pécsi Bölcsészudvarban sorra kerülő rendezvények egyik témája Shakespeare-évforduló volt: a fesztiválozók koncerteken, beszélgetéseken, filmvetítésen vehettek részt, és megismerkedhettek a reneszánsz konyhával is.
Részletek: http://www.ordogkatlan.hu/

Augusztus 30. Örkény Színház – Örkény Kert: Shakespeare-slam
Az Örkény Színház programjának keretében Shakespeare 450 címmel slam poetry eseményt szerveztek a Madách téren nagy sikerrel.

Szeptember 14-én elindult az Újbuda fesztivál Viva Shakespeare 450 című egyhetes programsorozata
A Shakespeare-fesztivál a B’32 galériában két nemzetközi rangú művész, Jánoskuti Márta jelmeztervező és Székely László díszlettervező közös, Shakespeare-látomások című kiállításával nyílt meg.
Este a Bourdon Együttes reneszánsz koncertje várja az érdeklődőket. Hétfőtől csütörtökig a Kulti Szalonban Shakespeare-ről, a szerző műveiről és azok színreviteleiről szóló előadások voltak hallhatók, majd filmvetítéseket tartottak. Péterffy András filmrendező, operatőr; Szabó Attila színháztörténész; Gombkötő Beáta evangélikus lelkész, teológus és Czékmány Anna színháztörténész tartott előadást. Az előadásokat követően a hét folyamán Shakespeare-filmtükör címmel tartottak vetítést: Fehér György III. Richard, Baz Luhrmann Rómeó és Júlia, Kenneth Branagh Ahogy tetszik és Laurence Olivier Hamlet című alkotása is szerepelt a programban. A szervező, Köllő Miklós kiemelte, hogy a B’32 színháztermében csütörtök este Kortárs Shakespeare címmel két különböző műfajú produkció volt látható: Mándy Ildikó Társulata táncszínházi előadással, az Erkel Ferenc Vegyeskar megzenésített Shakespeare-szonettekkel várta a közönséget. A Trezor Galériában nyílt meg a 19-21. századi színházi Shakespeare-plakátok című kiállítás, amely magyarországi és külföldi alkotásokból válogat. A B’32 színháztermében Bolyki Zoltán vezényletével a Solti Szimfonikus Zenekar hangversenye volt hallható operaénekes szólistákkal. A produkció Shakespeare szerepét mutatja be az operairodalomban, a drámák alapján született zeneművekből hallhat válogatást a közönség Vasárnap a Gárdonyi téren a BábAkalács Társulat és a Ziránó Színház előadása volt látható, a B’32 színháztermében a Petőfi Musical Stúdió Leonard Bernstein West Side Story című művéből adott elő részleteket, majd este a S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve című produkció zárta a rendezvényt.
Részletek: http://ujbudakulti.hu/shakespeare.html

Szeptember 19. Nemzeti Színház: Szentivánéji álom
Szeptember 19-én Shakespeare Szentivánéji álom című darabját mutatták be a Nemzeti Színházban, a David Doiashvili rendezte produkciót a nyáron a gyulai Shakespeare Fesztiválon már láthatta a közönség.
Részletek: http://www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok&list=actual&performance=320
Szeptember 20. Színházak éjszakája – Shakespeare bábokkal

A Színházak Éjszakája programsorozat jegyében a Színház. és Filmművészeti Egyetemen a Hevesi-teremben Shakespeare bábokkal címmel rendeztek programot. Az SZFE bábművész hallgatói Shakespeare vígjátékaiból adtak elő újraértelmezett jeleneteket. Marionett, kézjáték, tárgyanimáció, izgalmas kísérletek voltak műsoron. Osztályvezető tanárok: Meczner János, Tengely Gábor, Csizmadia Tibor, Csató Kata.

Örökbe fogadjuk Shakespeare-t! A Miskolci Nemzeti Színház egész évadban tartó kiállítás és diákelőadás-sorozata
A Miskolci Nemzeti Színházban a 2014-15-ös évad Shakespeare jegyében telik. Ennek megfelelően Shakespeare-bemutatók mellett minden hónap 23-án egy-egy Shakespeare-darabot „örökbe fogadnak” miskolci képzőművészek, illetve helyi általános- és középiskolások, akik a műhöz kapcsolódva kiállításokat, programokat szerveznek. Az első szeptemberben A makrancos hölgy volt, amelyet a többi között a IV. Henrik, az Othello, a Lear király, A vihar, a Sok hűhó semmiért és a Hamlet követ. A Shakespeare-év keretében miskolci képzőművészek, illetve művészeti általános- és középiskolák tanulóinak műveiből tárlatokat is szerveznek; az első kiállítás megnyitóját augusztus 23-án tartották, majd szeptember 7-én a Kaffka Margit Általános Iskola diákjainak munkáival bővítették ki.
Szeptember 23-án pedig megtartották az első teljes miskolci Shakespeare-napot. Ezen a napon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon A hárpiáról jut eszembe című előadásával lezárták A makrancos hölgy havát, majd a Munkácsy Mihály Általános Iskola, valamint Drozsnyik István miskolci képzőművész kiállítás megnyitóival elindították a IV. Henrik jegyében telő októberi hónapot. A további hónapokban ehhez hasonló módon váltják majd egymást Shakespeare művei a Miskolci Nemzeti Színházban.

További információk: http://mnsz.hu/cikk/1751

FILM

Pécs, Shakespeare-maraton
Pécsen a Shakespeare-maraton jegyében a következő filmvetítésekre került sor augusztus és szeptember során: augusztus 25én a János királyt láthatta a közönség a Művészetek és Irodalom Házában. A vetítést bevezette: Földváry Kinga, Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa. Szeptember 22-én A két veronai nemes című vígjátékot Andrew C. Rouse, a Pécsi Tudományegyetem docense vezette be.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban augusztus és szeptember során a következő közvetítéseket láthatta a Globe on Screen sorozat jegyében a közönség:
Augusztus 5-én megismételték a korábban már bemutatott A makrancos hölgy című vígjátékot Toby Frow rendezésében, Nádasdy Ádám műfordításának felhasználásával, részletek:
http://www.urania-nf.hu/archivum/shakespeare-a-makrancos-holgy
Augusztus 19-én mutatták be a VIII. Henriket Mark Rosenblatt rendezésében, részletek:
http://www.urania-nf.hu/archivum/shakespeare-viii-henrik
Szeptember 2. Rómeo és Júliát láthatta a közönség, a márciusi bemutató ismétléseként, Dominic Dromgoole rendezésében, Nádasdy Ádám műfordításának felhasználásával, részletek:
http://www.urania-nf.hu/archivum/shakespeare-romeo-es-julia
Szeptember 16-án az Ahogy tetszik című komédiát láthatta a közönség Thea Sharrock rendezésében, Nádasdy Ádám műfordításának felhasználásával, részletek:
http://www.urania-nf.hu/archivum/shakespeare-ahogy-tetszik

Szeptember 19. Elindult a Globe on Screen a Tabán Videotékában

A Tabán Videotékában a Sok hűhó semmiért című vígjátékkal indult az a sorozat, melynek során a 2011-ben rögzített Globe-előadásokat láthatja a közönség.
Részletek: http://szinhaz.hu/budapest/57571-a-shakespearers-globe-a-taban-kinotekaba-koltozik

INTERNET

A Színház folyóirat internetes oldalán jelent meg Nagy András összefoglaló írása szeptemberben a X. Shakespeare Fesztiválról „MACSPEARE” címmel.
A cikk itt olvasható e helyütt:
http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=37134:macspeare&catid=98:2014-szeptember&Itemid=7
Egy korábbi cikk is figyelmet érdemel: az Örkény Színház Hamlet-előadásáról Hermann Zoltán a júliusi számban írt hosszabb tanulmányt „A színház mint morális intézmény” címmel:
http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=37092:a-szinhaz-mint-moralis-intezmeny&catid=96:2014-julius&Itemid=7
Ugyanígy júliusban jelent meg Zappe László írása „Követelj, közönség!” címmel, melyben több előadás bemutatása mellett megtalálható a Bodolay Géza rendezésében megszületett szegedi Othello-előadás kritikája is:
http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=37091:koevetelj-koezoenseg&catid=96:2014-julius&Itemid=7

KONFERENCIA ÉS PÁLYÁZAT

Augusztus 3-8. Stratford-upon-Avon, az International Shakespeare Association konferenciája

A Nemzetközi Shakespeare Társaság (ISA) konferenciáján Magyarországot Dávidházi Péter képviselte a Hamletben emlegettet Jephta-motívumról szóló plenáris előadásával. A konferencián részt vett a Magyar Shakespeare Társaság tagjai közül még Márkus Zoltán (Vassar College).

Augusztus 4. Akadémiai Kiadó pályázata: Shakespeare 450
Az Akadémiai Kiadó borítótervező pályázatot hirdetett Shakespeare 450 címmel. A pályázatra a kiadó korábbi Bill Bryson: Shakespeare – Az egész világ színház című kötetének új borítóterveit várták. A tervek közül közönségdíjast is választanak. A díjátadó ünnepséget 2014 szeptember 14-én rendezték meg Budapesten. Beküldési határidő: 2014. augusztus 31. volt. A győztes pályamű, Szabó Levente munkája itt látható:
http://www.irodalmijelen.hu/hirek/shakespeare-450-veget-ert-az-akademiai-kiado-boritotervezesi-palyazata

ELŐZETES

MSB NYILVÁNOS ELŐADÁS

Október 17. Budapest, A Magyar Shakespeare Bizottság nyilvános előadása
Délután 5 órától Lengyel György rendező, professzor emeritust hallgathatja meg a közönség „Shakespeare és a magyar színház” témakörében, melyet kötetlen beszélgetés követ majd. Az előadás helyszíne: az ELTE Anglisztika Tanszéke, Rákóczi út 5. 4. emelet 423-as terem. Mindenkit szeretettel várunk!

KONFERENCIA

Budapest, nov. 7-8, „Shakespeare 450 Szerk-aton”. A Magyar Shakespeare Bizottság, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Wikimédia Magyarország Egyesület tisztelettel hívja az érdeklődőket “Shakespeare 450 Szerk-aton” című rendezvényére, amely 2014. november 7-8 között kerül megrendezésre a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az esemény részét képezi a William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. A “Shakespeare 450 Szerk-aton” keretében Shakespeare-rel, drámai-költői életművével, korával és kortársaival kapcsolatos Wikipédia szócikkek írására hívjuk az érdeklődőket. A rendezvényen jelen lesznek magyar Shakespeare kutatók, gyakorlott Wikipédisták, akik segítik a szócikkek írását, források felkutatását. A Wikipédia tudásanyagának gazdagítását színesebbé teszik változatos Shakespeare-hez kötődő programok, mint például tudományos előadások, festőművészek, előadóművészek fellépései. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

SZÍNHÁZ

Miskolc, október 3. IV. Henrik-bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban, rendező: Kiss Csaba.

Szegedi előzetesek: október 3-án mutatják be Galgóczy Judit rendezésében Verdi Macbethjét a Szegedi Nemzeti Színházban, valamint október 11-én a Metropoitan Opera Macbethjének felvételét vetítik több filmszínházban is, október 11-én Szegeden.

Tatabánya, Jászai Mari Színház, november 29.: Vízkereszt-bemutató Nádasdy Ádám fordításában. A rendező Hargitai Iván.

Budapest, Pesti Magyar Színház, december 13.: Macbeth-bemutató Kállay Géza új fordításában, rendező Horgas Ádám.

Budapest, december 3. Shakespeare, Marlowe és a hatalom: II. Richárd és II. Edward. Kállay Géza és Porogi Ádám közös produkciója. 15:30-17:00, ELTE, BTK, D épület Nagyelőadó

Gyula: A XI. Gyulai Shakespeare Fesztivál tervezett időpontja: 2015. július 2-12.

Pécsen a Művészetek és Irodalom Házában a „Brit ősz” programsorozat jegyében folytatódnak a Shakespeare-maraton filmvetítései, október 13-án a Lóvátett lovagokat nézheti meg a közönség. Kenneth Branagh musicaladaptációját bevezeti Andrew C. Rouse.
https://www.facebook.com/events/1492925577624593/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
Ezenkívül ugyancsak október 13-án reneszánsz szavalóversenyt rendeznek középiskolások részére, és október 21-én angol reneszánsz koncert hallható majd, ahol Emily Askew és Victoria Couper adnak elő Erzsébet-korabeli dallamokat.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük