SHAKESPEARE-HÍRLEVÉL 2015/1-2

KRÓNIKA

ESEMÉNYEK

 Január 29-31. HUSSE-konferencia – kitüntették Fabiny Tibor Shakespeare-kutatót

A Magyar Anglisztikai Társaság kétéves rendes konferenciáján a legmagasabb kitüntetést, az Országh-díjat kapta meg Fabiny Tibor, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, neves Shakespeare-kutatónk. Gratulálunk neki itt is a díjhoz!

Részletek: http://www.hirado.hu/2015/01/29/debrecenben-atadtak-az-orszagh-laszlo-dijat/

 

Február 1. Hamlet-kerekasztal, Örkény Színház

A február 1-ei Hamlet-előadás után izgalmas kerekasztal-beszélgetést szervezett az Örkény Színház és a Magyar Shakespeare Bizottság képviseletében Pikli Natália – a színpadon az előadás után az alkotók, Bagossy László rendező és a színészek beszélgettek Shakespeare-kutatókkal (Almási Zsolt, Pikli Natália, Reuss Gabriella) Mácsai Pál moderálásával.

 

Február 11. A Magyar Shakespeare Bizottság ünnepi rendezvénye: a jubileumi év záróakkordja

A Magyar Shakespeare Bizottság február 11-én rendezte meg a jubileumi Shakespeare-év ünnepélyes záróeseményét. Az ünnepség elején Geréb Zsuzsa énekelt Purcell-dalokat, zongorán kísérte Dobos Dániel, majd az „Írj bele Shakespeare-be!” középiskolásoknak meghirdetett videópályázat ünnepélyes eredményhirdetésére került sor. Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követte „Will Shakespeare a 21. században” címmel, melyen részt vett Nádasdy Ádám (ELTE), Fabiny Tibor (KGRE), Szőnyi György Endre (SZTE), Paraizs Júlia (MTA) és Földváry Kinga (PPKE). A beszélgetést moderálta Pikli Natália. A rendezvényt jó hangulatú és kötetlen beszélgetés követte a közönség és a kutatók között.

 

Kinek ajánlották a Shakespeare-szonettek első kiadását? Új elmélet született.

Geoffrey Caveney amerikai kutató új elmélettel állt elő a Szonettek titokzatos dedikációjával kapcsolatban, ezzel kapcsolatos eredményeit hivatalosan a Notes & Queries tudományos folyóiratban tette közzé. Röviden a következő oldalakon olvashatunk eredményeiről:

http://www.theguardian.com/culture/2015/jan/31/shakespeare-sonnets-mr-wh-dedication-mystery

http://szinhaz.hu/kulfold/59301-kinek-ajanlotta-shakespeare-szonettjeit-uj-elmelet-szuletett

 

SZÍNHÁZ ÉS FESZTIVÁL

Január 8-9. Pécs, Harmadik Színház – Hamlet

Zsótér Sándor formabontó rendezését a növendékek 2013 márciusában mutatták be először az Ódry Színpadon. Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályának vizsgaelőadása azóta ,,túllépett” játszóhelyük keretein, és több helyütt is látható volt. Előadták a gyulai Shakespeare Fesztiválon, sőt a POSZT kísérőrendezvényeként Pécsett is, mindkét városban szabadtéri helyszínen.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/58980-zsoter-hamletje-erkezik-a-pecsi-harmadik-szinhazba

 

Január 21. Budapest, Vígszínház: Lear király – a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka

A mostani vendégszereplés pótlása volt a tavaly nyárinak, amikor a címszereplő, Cserhalmi György betegsége miatt le kellett mondani az előadást. A Lear királyt Bagó Bertalan rendezte, és Cserhalmi György mellett Gáspár Sándor, Derzsi János, Makranczi Zalán is szerepelt a darabban. A tragédia Vörösmarty Mihály és Nádasdy Ádám fordításait használja fel.

Részletek: http://szinhaz.hu/budapest/59048-budapestre-erkezik-a-szekesfehervari-lear

 

Január 29. Szegedi Nemzeti Színház, Kisszínház – kortárs magyar dráma ősbemutatója az első magyar színtársulatról, mely Hamletet adott elő

Kaj László Színészköztársaság című drámája Kelemen Lászlónak és társulatának állít emléket, akik a Hamlet ősbemutatójára készülnek 1790-ben a fordítóval, Kazinczy Ferenccel együtt. Az előadás rendezője Kaj László.

Részletek: http://szinhaz.hu/videk/59208-szineszkoztarsasag-n-osbemutatora-keszulnek-szegeden

 

Január 30. Bethlen Téri Színház: Makrancos táncelőadás

Makrancos címmel január 30-án a Pro Progressione társulattal a Bethlen Téri Színházban mutatja be legújabb munkáját Gulyás Anna koreográfus, mely Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékán alapul.

Részletek:

http://szinhaz.hu/tanc/59156-tanceloadas-keszul-a-makrancos-katabol-interju-gulyas-annaval

 

Február 3-8. Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) Fesztivál

2015-ben immár harmadszor rendezték meg a SZEM (Színművészeti Egyetemek Miskolcon) Fesztivált. Az ötnapos szemlén a legfiatalabb színházcsináló generáció tagjai mutatkozhatnak be. Az idei évben körülbelül 50 külföldi és 70 magyar diák vett részt a fesztiválon. A Shakespeare-évhez kapcsolódóan két Shakespeare-témájú előadás is bekerült a programba – Varsóból szerelmes Shakespeare-monológok és -dialógusok különböző feldolgozásai érkeztek Miskolcra, Bukarestből a Szentivánéji álom volt látható.

Részletek: http://szinhaz.hu/fesztival/59202-ismet-lesz-szem-fesztival-miskolcon

 

Február 14. Budapest, Shakespeare-adaptáció – Szentivánéjjel

A Hályogkovács Alkalmi Társulás Zsámbék után a fővárosi Patyolat, PRÓBAüzem színpadán is előadja Szentivánéjjel című előadását W. Pluhár Attila rendezésében.

Részletek:

http://szinhaz.hu/budapest/59419-szentivanejjel-a-patyolatban-lathato-a-halyogkovacs-alkalmi-tarsulas-eloadasa

 

Február 27. Egri Gárdonyi Géza Színház: Romeo és Júlia

Blaskó Balázs rendezésében és Mészöly Dezső fordításának felhasználásával készült az előadás, melyben Romeot Endrédy Gábor, Júliát Bánovits Vivianne alakítja. A monumentális ám mozgékony díszletet a Nemzet Művésze, a Jászai- és Kossuth-díjas Érdemes művész, Székely László tervezte, a klasszikus, ám letisztult formába álmodott jelmezek Pilinyi Márta rajzai alapján készültek.

Részletek: http://www.gardonyiszinhaz.hu/hu/musor/eloadasok.html?szinhaz_id=93&eloadas_id=7519
FILM

Januárban az Egyesült Királyságban, márciusban pedig az Egyesült Államokban is a mozikba került Michael Almereyda új Shakespeare-adaptációja, a Cymbeline. Shakespeare késői regényes színműve ezúttal drogbárók, korrupt rendőrök és törvényen kívüli motorosbandák harcaként kel életre. A címszerepben Ed Harris látható, a parádés szereposztásban pedig több ismert Shakespeare-színész is feltűnik, köztük Almereyda Hamlet-adaptációjának főszereplője, Ethan Hawke, valamint John Leguiziano és Vondie Curtis-Hall, akik mindketten Baz Luhrmann Rómeó+Júlia-filmjében is szerepeltek.

További részletek a filmről: http://www.imdb.com/title/tt3093522/

KÖNYV, FORDÍTÁS, INTERNET

Január 13-án a Színház weboldalon interjú jelent meg Kállay Gézával

Az interjúban a Magyar Színház részére készített és a Liget Kiadó által e-bookként megjelent új Macbeth-fordításáról és általában a tragédiáról beszélgetett a neves Shakespeare-kutatóval Kmety-Molnár Györgyi.

http://szinhaz.hu/kulissza/59043-mitol-lesz-valos-a-tragedia-villaminterju-kallay-gezaval

 

Január 17. Recenzió Kovács András Ferenc kötetéről

Recenzió jelent meg Kovács András Ferenc York napsütése zengő tombolás című shakespeare-i ihletésű verseskötetéről a kulter.hu weboldalon Pataky Adrienn tollából.

http://kulter.hu/2015/01/legy-fu-magadhoz/

 

Macbethrecenzió a bloggingshakespeare.com-on

A Shakespeare Birthplace Trust által működtetett honlapon Almási Zsolt írt recenziót a Magyar Színház előadásáról, mely Horgas Ádám rendezésében és Kállay Géza fordításának felhasználásával készült.

http://bloggingshakespeare.com/reviewing-shakespeare/macbeth-hungarian-theatre-budapest-hungary-2014/

 

KONFERENCIAHÍREK

  1. nov. 14-15. The Fourth Shakespeare Conference: Shakespeare – Adaptation, Reception, Translation, Romanian Cultural Institute London Tanács Ágnes és Minier Márta, aki ‘Will Shakespeare, or Who You Will (1997) – The Nostalgic Shakespeare Musical Between Escapism and Politics’ címmel tartott előadást.

 

Január 9. MLA konferencia, Vancouver,“Discussion Group on Hungarian Literature and Culture“

Ebben a szekcióban több magyar Shakespeare-kutató is előadott Márkus Zoltán szekcióvezetése mellett „Remembering Hamlets in Hungary“ témájában. Márkus Zoltán mellett Minier Márta, Schandl Vera és Kiséry András tartott előadást. Az előadások címe és a részletek megtalálhatóak a következő honlapon:

https://www.mla.org/conv_listings_detail?prog_id=213&year=2015

 

 

Február 19. London, Jan Kott Our Contemporary Conference

A konferencia egyik magyar résztvevője Ungvári Zrínyi Ildikó volt.

 

ELŐZETES

Március 2. Szeged, beszélgetés Nádasdy Ádámmal

Backstage címmel ismert zenészek és irodalmárok részvételével indul beszélgetéssorozat a szegedi Reök-palotában a Szegedi Szabadtéri Játékok kapcsán. Március 2-án Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító érkezik Szegedre, hogy William Shakespeare darabjáról, a Tévedések vígjátékáról és a szerzőről fejtse ki gondolatait. Nyáron az ő fordításában játsszák a fergeteges, könnyfakasztó komédiát.

 

Március 27. A Magyar Shakespeare Bizottság nyilvános ülése – Kállay Géza Macbeth-fordítása

A Magyar Shakespeare Bizottság nyilvános ülésére szeretettel vár mindenkit március 27-én pénteken 5 órától az ELTE Trefort kerti kampuszán a Rákóczi út 5. épület 4. emeletén a 423-as teremben. A fordítás ingyenesen letölthető a következő honlapról:

http://www.grafium.hu/liget/ebook/kallay_macbeth/Macbeth-KallayG-Liget.pdf

 

Április 17. Budapest, Átrium Film-Színház – Lear

Különleges Lear-előadás premierje lesz az Átriumban – a shakespeare-i tragédia szövege fizikai és táncszínházi előadásba ágyazódik be Szőcs Artur rendezésáben és Csuzi Márton koreográfiájával.

Részletek: http://atriumfilmszinhaz.hu/bemutatok/564-lear-william-shakespeare

 

Április 24. A Magyar Shakespeare Bizottság nyilvános ülése – Dávidházi Péter és Kállay Géza beszélgetése: Paradigmaváltás és episztemológiai fordulat a Shakespeare-kutatásban

A Magyar Shakespeare Bizottság nyilvános ülésére szeretettel vár mindenkit pénteken 5 órától az ELTE Trefort kerti kampuszán a Rákóczi út 5. épület 4. emeletén a 423-as teremben.

 

Április 23-24. A Miskolci Nemzeti Színház rendezvénysorozata.

A Miskolci Nemzeti Színház tájékoztatása alapján a következő programokra számíthatnak az érdeklődők:

Újratemetjük Shakespeare-t!

Bohém temetési menet és virrasztás a mester halálának és születésének évfordulója alkalmából!

Élet és halál, nevetés és könny mindent tudó mesterének 450. születésnapját éppen egy évvel ezelőtt ünnepeltük, amikor elindítottuk egyedülálló évadunkat: örökbe fogadtuk Shakespeare-t!

Rendhagyó, vidám temetési menettel: tánccal és zenével, felvonulással, az évad során résztvevő örökbefogadó iskolák utcaszínházával bocsájtjuk el a halhatatlan Mestert! A Széchenyi utcán utolsó útjára kísérjük azt a hatalmas, 55.000 műanyag kupakból álló mozaikot, melyet a miskolciak gyűjtöttek össze a gigászi Shakespeare-portréhoz. A kép apró alkotóelemeit jótékony célra ajánlja fel a színház. A felvonulás végén közösen emléket állítunk a Shakespeare-évnek: a drámaíró szülővárosából, Stratford-upon-Avonból érkező eperfát ültetünk a színház elé! A nap végén  Sena Dagadu, Ónodi Eszter és a W.H. zenekar koncertjével, utána hajnalba hajló szonett-maratonnal zárjuk a programsort.

Minden érdeklődőt és örökbefogadót szeretettel várunk!

 

Részletes program:

13:00 – Hamlet – Kandó Kálmán Szakközépiskola – Csarnok (zártkörű)

15:00 – Hamlet – Kandó Kálmán Szakközépiskola – Csarnok

16:00 – Shakespeare hazatér – Az örökbefogadók felvonulása a Széchenyi utcában, majd eperfa ültetése a színház előtt.

17:00 – Páros kiállításmegnyitó:

Varga Éva és Seres László kiállítása a Szentivánéji álom jegyében – foyer, fehérterem

Katona Szabó Erzsébet Shakespeare-szonett kiállítása – foyer, nagyterem

20:30 – Shakespeare Sonnets and SongsSena Dagadu, Ónodi Eszter és a W.H. zenekar koncertje – Kamaraszínház

utána: Lírai virrasztás Shakespeare szonettjeivel – Nyitott szonettmondó-est a Kamaraszínházban!

 

 

FELHÍVÁS SZONETTMONDÁSRA!

Hozz egy szonettet! – Virrassz velünk hajnalig!

Shakespeare-t elsősorban drámáiról ismerjük – ő maga viszont költeményeit tartotta értékesebb műalkotásainak! Eljött az ideje, hogy a Shakespeare-év részeként a Mester szonettművészete előtt is tisztelegjünk – esti koncertünk után ezért bárki elmondhatja, eljátszhatja, elénekelheti kedvenc Shakespeare-szonettjét, magyar, vagy angol nyelven, ahogy tetszik! Az első tíz jelentkezőnek ingyenes belépést biztosítunk az Sonnets and Songs című koncertre is!

Jelentkezni a XXX@mnsz.eu e-mail címen lehet április 15-ig!”


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük