Shakespeare Lives 400

Filmklub * Shakespeare Wikipedia szerkesztőmaraton * Dr Ewan Fernie előadás

A British Council, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Shakespeare Bizottság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézete közös programsorozata

Shakespeare LIVES / Shakescreen Filmklub

2016 őszén Filmklubbal ünnepeljük Shakespeare-t
A Petőfi Irodalmi Múzeum, a British Council, a Magyar Shakespeare Bizottság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Ameriai Intézete közös sorozatában igazi filmes csemegék láthatók olyan elismert rendezőktől, mint Derek Jarman, Roman Polanski vagy a kortárs színház egyik legnagyobbja, Peter Brook.
A filmeket meghívott szakember vezeti fel és a közönségnek a film után is lehetősége lesz kérdezni, beszélgetni.
Mind a felvezetés és beszélgetés, mind a filmek angol nyelvűek. A program ingyenes.

Október 27. csütörtök, 19 óra – Prospero könyvei (Prospero’s Books) (1996) r.: Peter Greenaway, Dr Reuss Gabriella PhD (egyetemi adjunktus, Angol-Amerikai Intézet PPKE) bevezetőjével

November 3. csütörtök, 19 óra– A vihar (1979) r.: Derek Jarman, Dr Földváry Kinga (adjunktus, PPKE/BTK) bevezetőjével
A polihisztor Derek Jarman harmadik nagyjátékfilmjében részekre bontja, majd újra felépíti Shakespear drámaszövegét úgy, hogy közben hű marad a szerző utolsó nagy művéhez. A varázslatos jelmezek és látványvilág különböző kultúrtörténeti korokat megidézve hirdetik Shakespeare történtének és művészetének időtlen nagyszerűségét.
Prospero (Heathcote Williams), Milánó elűzött hercege és lánya Miranda (Toyah Willcox) egy elhagyott szigeten, a világtól elzárva élnek. Prospero hatalmát testvére, Antonio (Richard Warwick) döntötte meg Nápoly királya segítségével. Tizenkét év telik el, Prospero varázslattal vihart küld Antonio hajójára, hogy a vele utazó Ferdinánd nápolyi herceg (David Meyer) szigetükre vetődve feleségül vegye Mirandát, ezzel állítva helyre a Nápoly és Milánó közti békét.

November 19. szombat, 15 óra– Macbeth (1971) r.: Roman Polanski, Dr. Frank Prescott (egyetemi adjunktus, Anglisztika Intézet, KRE) bevezetőjével

December 13. kedd, 19 óra– Lear király (1970) r.: Peter Brook, Dr. Sam Gilchrist Hall (a British Council tanára, Shakespeare-szakértő) bevezetőjével

A program angol nyelvű, a sorozat minden vetítése ingyenes. Részletek: www.pim.hu
A British Film Institute támogatásával

November 18. péntek, 10-17 óra, November 19. szombat 10-14.30
Shakespeare LIVES / Shakespeare szerkesztőmaraton

Shakespeare-rel, drámai-költői életművével, korával és kortársaival kapcsolatos Wikipédia szócikkek írására, szerkesztésére hívjuk az érdeklődőket.
A rendezvényen jelen lesznek magyar Shakespeare kutatók és gyakorlott Wikipédisták, akik segítik a szócikkek írását, források felkutatását. A Wikipédia tudásanyagának gazdagítását színesebbé teszi az, hogy Dr. Ewan Fernie, a Shakespeare Institute professzora, tart tudományos előadást 18-án 17 órától angol nyelven, illetve 19-én 15 órától látható Roman Polanski Macbethje a Shakescreen filmklub keretében.
A rendezvényen a részvétel ingyenes, számítógépet csak korlátozott számban tudunk biztosítani, kérjük, hozzon magával laptopot, táblagépet.
A Magyar Shakespeare Bizottság, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Wikimédia Magyarország Egyesület és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös rendezvénye.
Program
November 18. péntek
10 óra Megnyitó
10.30-12 óra Wikipédia cikkek írása, szerkesztése
12-13 óra ebédszünet
13-17 óra Wikipédia cikkek írása, szerkesztése
17 óra Dr. Ewan Fernie’s (Shakespeare Institute) előadása és beszélgetés
November 19. szombat
10-12 óra Wikipédia cikkek írása, szerkesztése
12-13 óra Ebédszünet
13-14.30 Wikipédia cikkek írása, szerkesztése és a szerkesztőmaraton lezárása
15 óra Shakescreen mozi Macbeth (1971) r.: Roman Polanski, Dr. Frank Prescott (egyetemi adjunktus, Anglisztika Intézet, KRE) bevezetőjével

November 18. péntek, 17 óra
Shakespeare és Kossuth szabadságeszménye
Dr Ewan Fernie (Shakespeare Intézet, Nagy-Britannia) előadásában a Shakespeare és Kossuth Lajos közti kevéssé ismert kapcsolódási pontot alapul véve tárja fel, hogy hogyan vált Shakespeare alakja és munkássága a modern szabadságeszményt zászlajukra tűző mozgalmak fontos vonatkoztatási pontjává, hogy milyen kivételes hatással bírt a széles látókörű politikusokra és gondolkodókra a mai kort megelőző évszázadokban.

Történetünk főszereplője egy 1853-as Shakespeare-hez köthető ajándéktárgy, amely ma az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában van, és amelyet Charles Dickens drámaíró barátja, Douglas Jerrold adományozott a korabeli magyar hősnek az angol nép nevében. Ezen Shakespeare-hez köthető tárgy köré épül Fernie professzor legújabb könyve is, a Shakesperare a szabadságért (Shakespeare for Freedom: Why the Plays Matter, Cambridge University Press).
Az előadás után lehetőség lesz kérdezni, beszélgetni.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük