Hamlet blogbejegyzést ír

Hamlet, amikor a Szellemmel társalog, és bizonyos igazságok birtokába jut, tollat ragad, s jegyzetelni kezd. Különös és izgalmas, hogy nem látszólag tényszerű igazságokat ír le, mint mondjuk „Claudius megmérgezte apámat”, vagy „Meg kell bosszulnom apám halálát, vagy „A tőrömet holnap Claudiusba mártom”. Ezen jegyzetek helyett arra szeretné csak emlékeztetni magát, „hogy mosolyoghat a gazember is” (1.5), és ezzel teszi megragadhatóvá a gyilkost, így ’írja le’ nagybátyját. Nem kardot ragad, hanem wittenbergi (posztgraduális) diákként hisz a szavak erejében, és megörökíti a színjátszás titkát: másnak látszani. (Csak az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy a mondat „That one may smile and smile and be a villain” minden fontos korai szövegverzióban megtalálható az első kvartókiadástól (1603), a második kvartókiadáson (1604/5) keresztül az első fólióig (1623).)

Hamlet nem tesz ekkor mást, mint emlékeztetőt ír. Letörölt emlékezete lapjairól mindent, és oda írta fel a fontos észrevételt. De nemcsak oda, hiszen közben megosztja velünk, nézőkkel és olvasókkal. Úgy tesz, mint sokan manapság, észrevesz valamit, megírja és megosztja, mintha blog, Facebook, esetleg Twitter bejegyzést írna, és küldene a mobiljáról. Ha, anakronisztikusan szólva, Hamlet blogolhat, akkor mi miért ne tehetnénk ugyanezt? Ezt elősegítendő a Magyar Shakespeare Bizottság blogírói versenyre hív mindenkit!

Mi a feladat? Shakespeare témában blog bejegyzéseket kell írni. A blogbejegyzés 300-800 szóból álló esszéisztikus beszámoló könyvről, eseményről, kutatásról, tanulásról, színházi élményről közérthető és lehetőleg gondolatébresztő módon. Egy bejegyzés írásához nem kell költőnek és stilisztának lenni, nem egy folyóiratnak szánt cikk mélységeiben kell gondolkodni, hanem úgy érdemes hozzáállni, mint egy érdekes észrevétel népszerűsítő megörökítéséhez a digitális pillanatban. A blogbejegyzések a szerző nevével jelennek meg, de nem szükségszerű a szerző saját nevét feltüntetni, lehet írói álnevet is használni.

A nyertes az a szerző lesz, aki minél több bejegyzést ír, és jelentet meg itt a Magyar Shakespeare Bizottság blogján, illetve minél több megjegyzést kap, és fűz hozzá mások bejegyzéseihez. Minden bejegyzés 5 pontot ér, míg egy kapott megjegyzés 1 pontot, egy megjegyzés egy másik bejegyzéshez 2-t. Természetesen lehetséges keresztbejegyzés is, azaz ha a szerző üzemeltet egy saját blogot, ott és itt is megjelentetheti ugyanazt a bejegyzést. A bejegyzéseket a mshakespearebizottsag kukac gmail.com email címre kérjük küldeni. Innen fogjuk kitenni a blog-rovatba.

Ha lehet nyerni, akkor nyeremény is kell. Lesz is! Eredményhirdetésre és a különleges jutalom átadására az év utolsó nyilvános előadásán kerítünk sort.

Töröljünk le, hát, emlékezetünk lapjairól mindent, hogy legyen mit teleírnunk. Így aztán a blog megtelik bejegyzésekkel és megjegyzésekkel mindenki örömére! Hajrá, dán királyfi bejegyzést író utódai!

Almási Zsolt


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük